Studente Columbia neemt matras ook mee naar diploma-uitreiking

Emma Sulkowicz, een studente beeldende kunst aan de Columbia Universiteit in New York, heeft een jaar actiegevoerd omdat ze niet begrijpt dat de universiteit zo weinig gedaan heeft nadat ze in september vorig jaar verkracht werd door een medestudent. En ze deed dat op een wel heel opvallende manier, met een matras die ze voor de laatste keer meesleurde tot op haar diploma-uitreiking, tot groot ongenoegen van de universiteit.
2014 Getty Images
archieffoto

In september vorig jaar wordt Sulkowicz naar eigen zeggen verkracht door een medestudent, Paul Nungesser. Sulkowicz is ontevreden over de manier waarop de universiteit reageert op haar verhaal. Sulkowicz vat het plan op om als zichtbare herinnering aan het voorval een matras met zich mee te nemen elke keer ze naar de campus komt zolang de universiteit haar verkrachter niet wegstuurt.

Nungesser beweert dat het om seks met wederzijdse toestemming ging en wordt vrijgepleit door de universiteit. Hij klaagt de universiteit op zijn beurt wel aan omdat het matrassenproject van Sulkowicz intussen haar afstudeerproject geworden was.

"Mocht een museum ze willen kopen, dan sta ik daar voor open"

Door haar protest wordt Sulkowicz het gezicht van een nationale beweging in de VS die aandacht vraagt voor de slachtoffers van seksueel misbruik. Aangezien Nungesser Columbia nog steeds niet verlaten had, liep Sulkowicz nog steeds met haar matras rond. En ze nam die voor de laatste keer ook mee naar haar diploma-uitreiking, iets wat de universiteit tot op het allerlaatste moment probeerde te verhinderen.

Nu zit het project erop voor Sulkowicz, maar ze blijft wel gehecht aan de matras die ze online kocht. "Mocht een of ander museum ze willen kopen, dan sta ik daar voor open", vertelt ze aan The New York Times. "Ik ga ze niet zomaar weggooien."

Tijdens het afstudeerevenement wilde rector Lee C. Bollinger haar hand niet schudden omdat ze haar matras mee had. Hij draaide zich met zijn rug naar haar. "Ik probeerde naar hem te lachen en hem in de ogen te kijken, maar hij keerde zich volledig van mij af", zegt Sulkowicz. "Dat vond ik verrassend omdat ik dacht dat hij elke student de hand moest schudden.

Haar actie werd alvast gesmaakt door Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles, die een toespraak gaf op het evenement. "Jullie hielden er tegenstrijdige ideeën op na, hielden die-ins en sit-ins en droegen matrassen. Maar het belangrijkste is dat jullie geleerd hebben empathisch te zijn, voor anderen te zorgen en te luisteren."