VS geeft documenten van Bin Laden vrij

De Verenigde Staten hebben een honderdtal documenten vrijgegeven die in beslag zijn genomen bij de raid tegen Osama bin Laden in Abbottabad in 2011. Uit de documenten, die het Franse persagentschap AFP kon inkijken, blijkt dat Bin Laden met Al Qaeda aanvallen plande op de Verenigde Staten. Belangrijke toevoeging is nog dat de documenten door de Amerikaanse overheid vertaald zijn en dat de kwaliteit daarvan -en de herkomst van de originelen- niet kon worden bepaald.

De memo's, brieven, kladbladen en richtlijnen geven een unieke kijk op Bin Ladens geestestoestand, zijn tactische plannen, zijn angst voor de westerse inlichtingendiensten of zijn bekommernissen over het imago van Al Qaeda. Hij roept zijn leden onder meer op niet via e-mail te communiceren en geen belangrijke bijeenkomsten te houden. Daarnaast uit hij zijn angst voor drone-aanvallen en zijn vrees om afgeluisterd te worden.

Uit de documenten blijkt ook dat in de ogen van Bin Laden het bestrijden van de Verenigde Staten het hoofddoel van Al Qaeda moest zijn. "Het doden en bestrijden van de Amerikanen en hun vertegenwoordigers moet de prioriteit zijn", luidt het. Om zich daarop te kunnen focussen, zou de terreurgroep haar "operaties tegen het leger en de politie" in het Midden-Oosten moeten stoppen, "in het bijzonder in Jemen".

Voorts geven de documenten weer dat Bin Laden zich zorgen maakte over verdeeldheid binnen de jihadistische beweging, en dat die "haar ondergang inhoudt". Enkele van zijn vertrouwelingen probeerden hem ervan te overtuigen meer bescheiden en opportunistische aanslagen uit te voeren, omdat ze dachten dat onder meer "'lone wolf'-aanvallen meer schade kunnen berokkenen aan de westerse economie".

Bin Laden was echter niet overtuigd van dat soort aanvallen. Na zijn dood werd dat nochtans de tactiek bij uitstek van Al Qaeda.