"Marghem neemt loopje met het parlement en toont niet de sérieux van een minister"

De uitleg van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in de Kamercommissie Bedrijfsleven heeft de oppositie allerminst kunnen overtuigen. Kristof Calvo (Groen) eist dat de premier ingrijpt en dat de minister haar wetsontwerp intrekt. De minister moest zich tijdens de spoedvergadering verantwoorden na verwijten dat ze het parlement meermaals heeft voorgelogen over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2.
Jasper Jacobs

De oppositie, met Kristof Calvo van Groen op kop, is ongemeen kritisch voor de manier waarop de minister het dossier heeft aangepakt. Calvo was eerder deze week de eerste om de kat de bel aan te binden door te stellen dat Marghem het parlement had voorgelogen. "De Raad van State maakt kipkap van uw wetsontwerp. Dit is voer voor procedures, voer voor onzekerheid", zei Calvo in de commissie. "U kan niet op deze manier verder, misschien niet als minister, maar zeker niet met dit wetsontwerp."

Calvo haalde eerder vandaag ook uit naar N-VA'er Bert Wollants. "Hij zei vanmorgen (red. in "De ochtend" op Radio 1) dat de minister aanblijft, no matter what." De Groen-fractieleider vindt dat de meerderheid daarmee de kop in het zand steekt. "Ze probeert jullie allemaal mee in het bad te trekken en haar persoonlijke fouten te laten afstralen op de regering. Ik geloof niet dat jullie vinden dat dit een correcte manier van werken is."

Bovendien is Marghem door Calvo erop betrapt dat ze mogelijk loog over de chronologie: volgens Marghem had ze het advies al maanden, terwijl in de nota staat dat het advies pas op 24 april werd besteld. Nu ook is gebleken dat Marghem kritiek van de Raad van State heeft achtergehouden, wordt het de oppositie helemaal te gek. Die adviseerde dat er een internationale consultatie moet komen en een nieuw milieueffectenrapport voor Doel 1 opnieuw kan worden opgestart.

"In de Kamercommissie heeft ze opnieuw onwaarheden verteld", aldus nog Calvo. "Het stoort ons enorm dat ze een loopje neemt met het parlement en dat ze niet de sérieux toont van een minister. De waarheid vertellen is een goede eigenschap van een minister en dat heeft ze niet gedaan. De premier moet dan ook ingrijpen, en minister Marghem moet zich dringend herpakken."

Ook SP.A is niet mals voor Marghem. "Dit wetsontwerp mag u weggooien", zegt Johan Vande Lanotte. "Wil je Doel 1 openhouden? Kom dan met degelijk werk naar het parlement. Wat is er meer nodig dan twee negatieve adviezen van de Raad van State voor u beseft dat dit moet herwerkt worden?" Vande Lanotte verwijst ook naar het feit dat Marghem een advies van een advocaten zonder bronvermelding had overgeschreven, letterlijk handgeschreven. "Voor een student is plagiaat het einde van zijn zittijd, voor een minister blijkbaar niet."