"Mijn moeder vocht tot de laatste minuut voor me"

Elian Gonzalez was nauwelijks 5 jaar, toen zijn moeder in 1999 vanuit Cuba samen met hem naar de VS vluchtte, een boottocht waarbij zijn moeder om het leven kwam. Maar zijn vader, die nog steeds in Cuba verbleef, wilde zijn zoon terug, terwijl de familie van de moeder dat net niet wilde. Met veel machtsvertoon werd Elian in april 2000 door de federale politie bij zijn familie in de VS weggehaald. Hij werd daarna opnieuw overgeleverd aan zijn vader in Cuba. Elian is intussen 21 en verloofd.

Hij leeft samen met zijn vader, stiefmoeder en 3 broers. Hij betreurt de keuze van zijn vader, namelijk dat hij in Cuba wilde wonen en leven, niet. De foto van de "bestorming", waarbij Elian "bevrijd" werd, won in 2001 de befaamde "Pulitzer Price".

Elian vindt nog altijd dat zijn moeder hem niet had mogen wegnemen van zijn vader om hem naar de VS te brengen, zo vertelde hij in een exclusief interview met ABC News: "Maar het feit dat ze nu niet meer hier bij mij is, is omdat ze voor mij gevochten heeft tot de allerlaatste minuut. Zodat ik kon overleven. Zij is degene die me mijn leven teruggegeven heeft op een uiterst gevaarlijk moment."

Het moment dat hij in 2000 door de politie van zijn familie werd weggehaald, herinnert hij zich nog levendig: "Toen ik die persoon met een wapen zag, was ik heus wel bang. Ik begreep niet wat ze van me wilden, wist niet wat ze van plan waren. Ik begreep ook niets van dat proces tussen mijn vader en mijn nonkels. Maar een vrouwelijke politieagent verzekerde me dat ze vrienden van mijn vader waren en dat ze me naar hem zouden brengen. Ik voelde me toen opgelucht."

"Graag zou ik nog eens naar de VS afreizen. Om hen die ons geholpen hebben persoonlijk te bedanken."

Over Fidel Castro, de voormalige president van Cuba, heeft hij alleen woorden van lof: "Hij is een vriend. Maar zelfs meer dan dat beschouw ik hem als een vader en grootvader. Fidel is een ongelooflijk man. Sommigen beschouwen hem als een God, anderen als een duivel. Maar ik ken maar één kant van Fidel, en dat is die als een normaal mens. Je kan met hem dingen delen, je kan met hem lachen." Dat hij gebrainwasht werd door Castro ontkent hij met klem.

"Ik president van Cuba? Ik denk dat je dan wel meer nodig hebt dan bekendheid. Dat vereist engagement. Om dat aan te kunnen moet je een grote verantwoordelijkheid aan de dag kunnen leggen."