"Relatie met Burundi herzien bij 3e ambtstermijn Nkurunziza"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) zal de relatie met Burundi herzien als er een derde ambtstermijn komt voor de Burundese president Nkurunziza. Nkurunziza wil zich voor een derde keer kandidaat stellen, maar dat mag niet volgens de grondwet. België krijgt er ook twee zogenoemde partnerlanden bij.

De banden met Burundi worden dus voorlopig niet doorgeknipt. De regering wil zo de bevolking niet straffen voor het initiatief van haar president. Maar als president Nkurunziza toch een derde ambtstermijn uit de brand zou slepen, wordt de relatie met Burundi dus wel herzien.

Concreet betekent dat dat er minder samengewerkt wordt van staat tot staat en meer via internationale organisaties en ngo's. Die samenwerking staat los van het budget voor Burundi. Aan de steun aan het land wordt dus niet geraakt.

In 2013 kreeg Burundi nog in totaal 47,4 miljoen euro aan steun. België is daarmee de grootste geldschieter, na de Wereldbank en de Europese Unie. Ontwikkelingssamenwerking zal sowieso blijven  focussen op "het verbeteren van het lot van de bevolking en het versterken van de democratische krachten" in Burundi.

Minister De Croo maakte ook bekend dat België er twee nieuwe partnerlanden bij heeft: Burkina Faso en Guinee. Die landen zullen dus in de toekomst meer steun krijgen van België. Daarmee kiest de regering bewust voor de minst ontwikkelde landen.

Welke partnerlanden zijn er?

 • Benin
 • Burkina Faso
 • Burundi
 • Democratische Republiek Congo
 • Guinee
 • Mali
 • Marokko
 • Mozambique
 • Niger
 • Oeganda
 • Palestina
 • Rwanda
 • Senegal
 • Tanzania