"Schuldig verzuim van de overheid"

Dat de trajectcontroles in Vlaanderen niet werken bij gepersonaliseerde nummerplaten, komt neer op "schuldig verzuim van de overheid". Dat heeft Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne in "De ochtend" gezegd. "Men weet dit al een jaar, maar het is pas wanneer er een vraag over wordt gesteld in de Kamer, dat het wordt onderzocht."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf gisteren op vraag van Van Quickenborne toe dat de camera's met nummerplaatherkenning gepersonaliseerde nummerplaten niet kunnen herkennen. Dat is een groot probleem, want de zogenoemde ANPR-camera's worden ingezet bij trajectcontroles en bij invalswegen van steden en gemeenten. In totaal rijden er al zo'n 10.000 wagens in ons land rond met een gepersonaliseerde nummerplaat.

Van Quickenborne begrijpt niet dat het probleem nu pas opduikt. "Men weet dit al een jaar. Dit is schuldig verzuim van de overheid." Dat minister Jambon lijkt te suggereren dat de eigenaars hun gepersonaliseerde nummerplaat dan maar moeten terugsturen, noemt hij "kafka".

"Als de slimme camera's in Londen, Zweden en Singapore gepersonaliseerde nummerplaten kunnen herkennen, dan moet dat ook bij ons kunnen", zegt Van Quickenborne. "Dit moet snel worden aangepakt en opgelost. De overheid moet ervoor zorgen dat de technologie werkt."

"Wij zijn geen betrokken partij"

FOD Mobiliteit laat intussen weten "geen betrokken partij te zijn". "In de voorbereiding van het Koninklijk Besluit van 31 maart vorig jaar over de gepersonaliseerde nummerplaten hebben we alle stakeholders, zoals politie en verzekeringsmaatschappijen, samengebracht en hen geïnformeerd dat er een weerslag zou kunnen zijn op hun werking", zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere. "Eens het systeem van de gepersonaliseerde nummerplaten geïmplementeerd is, zijn wij niet langer betrokken partij. De "issue" ligt op dit moment niet bij de FOD Mobiliteit. Het is een kwestie van technische softwareproblemen bij de ANPR-cammera."