“Songfestival heeft anti-uitjouwsysteem voor Russische kandidaat”

De organisatie van het Eurovisiesongfestival neemt speciale maatregelen om eventueel boegeroep voor de Russische kandidaat Polina Gagarina te vermijden of te maskeren. Dat meldt The Moscow Times. Bij haar optreden tijdens de halve finale afgelopen dinsdag was in elk geval geen of weinig boegeroep te horen.

De voorbije jaren was boegeroep schering en inslag zodra de Russische kandidaat het podium van het Songfestival betrad. Zo ook bij het optreden van de Tolmachevy-tweeling vorig jaar. Zowel op het podium als bij de puntentelling nadien trakteerde het publiek de tweeling uitgebreid op een fluitconcert.

De reden daarvoor is niet ver te zoeken: Rusland heeft zich op het internationale toneel bijzonder impopulair gemaakt met homofobe wetgeving en een dubieuze rol in het conflict in Oekraïne.

Geluidsdimmers

Om te vermijden dat Gagarina, de Russische kandidaat van dit jaar, hetzelfde lot beschoren krijgt, neemt de organisatie van het Songfestival volgens The Moscow Times speciale maatregelen. “Wat vorig jaar is gebeurd, was beschamend”, vertelt Jarmo Siim aan de krant. Hij is de communicatieverantwoordelijke van de liedjeswedstrijd. “We moeten bruggen bouwen, zoals de slogan dit jaar luidt.”

Volgens Siim is het wel degelijk de bedoeling indien mogelijk het geluid van het publiek tijdens en na het optreden van Gagarina te gebruiken. Indien nodig zijn evenwel “geluidsdimmers” geïnstalleerd. Meer details geeft Siim niet.

Artificieel applaus

VRT-journalist en Songfestivalkenner André Vermeulen is in Wenen en bevestigt dat geruchten lopen over kunstingrepen bij het optreden van Rusland. “Tijdens de repetities van Gagarina merkte ik dat artificieel applaus in het geluid werd gemixt na afloop van haar act”, vertelt hij. "Maar dat was vooral om het gebrek aan publiek in de zaal te compenseren."

“Bij de halve finale dinsdag hebben verschillende mensen in de zaal haar optreden gefilmd, inclusief de reactie van het publiek, om indien nodig met de beelden van de uitzending te vergelijken. Het publiek heeft haar toen echter niet of nauwelijks uitgejouwd. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat Gagarina zich in de mate van het mogelijke van het regime in Rusland distantieert. Bovendien is ze gewoon goed, waardoor het publiek haar nationaliteit mogelijk pardonneert.”

Instagram

Of het publiek komende zaterdag even vergevingsgezind zal zijn, is koffiedik kijken. Naar alle verwachting zal Rusland veel punten krijgen, wat mogelijk een rumoerige puntentelling oplevert. Sowieso heeft Gagarina in eigen land al flink wat drek over zich heen gekregen, nadat ze op haar Instagramprofiel een video had geplaatst van haarzelf samen met Conchita Wurst, de winnares van vorig jaar. De video kreeg al 50.000 likes, maar leverde haar ook talloze homofobe commentaren op.