"Syriëstrijders" uit Maaseik vrijgelaten

De vier mannen die eind januari aangehouden waren in een gerechtelijk onderzoek naar Syriëstrijders en -ronselaars uit Maaseik, hebben intussen de gevangenis verlaten. Twee van hen zijn gisteren door de onderzoeksrechter onder elektronisch toezicht geplaatst, zo meldt het federaal parket. De andere twee verdachten werden een drietal weken geleden vrijgelaten onder voorwaarden.

Volgens het federaal parket zouden de twee die nu onder elektronisch toezicht werden geplaatst, vanuit een recent opgerichte moskee (foto) in de Maaseikse deelgemeente Neeroeteren mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van de terreurgroep IS in Syrië en teruggekeerde strijders hebben opgevangen. Een van hen zou op de luchthaven van Düsseldorf zijn tegengehouden toen hij op het punt zou hebben gestaan om naar Syrië te reizen terwijl de andere naar Syrië getrokken zou zijn. Die laatste zou dan later zijn teruggekeerd.

Onderzoek in 2013 gestart

De vier verdachten werden op vrijdag 30 januari opgepakt na een gerechtelijk onderzoek dat van start ging in juni 2013, toen twee van hen aan de Belgisch-Nederlandse grens tegengehouden werden in het gezelschap van een andere man. Die laatste stond geseind omdat hij in Marokko een levenslange gevangenisstraf had gekregen. Bij die controle werd een kasticket van een Decathlon-winkel gevonden, voor de aankoop van een paar bergschoenen en een rugzak. Dat kasticket trok de aandacht van de politie, die erin een aanwijzing zag dat er een vertrek naar Syrië werd voorbereid.

De vier hebben steeds ontkend dat ze mensen geronseld zouden hebben voor de gewapende strijd in Syrië of zelf naar Syrië getrokken zouden zijn.