"The Institute" bundelt geschiedenis HISK en werk van 230 afgestudeerden

In de ambstwoning van de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers is "The institute" voorgesteld. Dat boek vertelt de geschiedenis van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en toont het ook werk van de 230 afgestudeerde kunstenaars van de afgelopen twintig jaar.

Het HISK biedt jonge talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland gedurende twee jaar een eigen atelier en persoonlijke begeleiding door deskundigen uit de internationale kunstwereld.

"Het HISK heeft voor het eerst zijn hele geschiedenis en al zijn kunstenaars in een boek samengebracht, " legt artistiek directeur Oscar van den Boogaard uit. "Wat dat laatste betreft, is het eigenlijk een groepstentoonstelling. We konden die niet maken met 230 kunstenaars van over de hele wereld, vandaar een tentoonstelling op papier. Het mooie eraan is dat iedereen even belangrijk en gelijkwaardig wordt behandeld, elke kunstenaar krijgt evenveel ruimte."

Het werk geeft ook een tijdsbeeld van de recente hedendaagse kunstgeschiedenis. "Het HISK is een vrij geheimzinnige plek omdat kunstenaars er min of meer achter gesloten deuren werken, terwijl het boek net een kijkje in die wereld toelaat."

Daarnaast laten in het boek invloedrijke kunstkenners als HISK-mede-oprichter en -voorzitter Willem Elias, Pascal Gielen, Katerina Gregos, Gertrud Sandqvist, John C. Welchman, kunstenaar Nedko Solakov en filosoof Tom De Mette hun licht schijnen over de kunstenaar in zijn studio en zijn maatschappelijke rol in de wereld. 

De voorstelling vond niet toevallig plaats in de ambtswoning van de gouverneur. Jan Briers besliste al van bij zijn aanstelling om het huis op de Vlasmarkt open te stellen voor culturele evenementen.