Aanvullende pensioenen stellen weinig voor

Uit cijfers van toezichthouder FSMA en Sigedis, de overheidsdatabank die de aanvullende pensioenen van werknemers bundelt, blijkt dat steeds meer Belgen voor een bedrijfspensioen sparen. Maar tegelijk stelt het gespaarde bedrag weinig voor.
seniorliving.org

Volgens Sigedis nemen 2,6 miljoen of zo’n drie kwart van de loontrekkenden deel aan de zogenaamde tweede pijler. Dat is een derde meer dan twee jaar geleden.

De forse toename is te danken aan de start van een aantal pensioenplannen in sectoren met heel veel werknemers. De meeste Belgen die voor een bijkomend pensioen sparen doen dat via zo’n sectorplan en niet via een groepsverzekering bij de werkgever.

60 euro per maand

Terwijl steeds meer mensen voor een extra pensioen sparen, stellen die spaarpotjes weinig voor, stellen de kranten De Tijd en L’Echo vast op basis van de cijfers. Gemiddeld hebben werknemers nu zelf 8.890 euro euro gespaard voor hun bijkomend pensioen.

Het bedrag dat via ondernemingsplannen werd gespaard ligt met gemiddelde 14.850 euro gemiddeld hoger. Maar wie daarmee nog twintig jaar van zijn pensioen wil genieten, heeft maandelijks maar iets meer dan 60 euro extra, bovenop zijn pensioen. “De tweede pijler is vandaag geen structurele aanvulling op het wettelijk pensioen”, concludeert Steven Janssen, algemeen directeur van Sigedis.

Klein aandeel

De extra pensioenspaarpotjes zijn relatief klein, enerzijds omdat velen nog maar recent begonnen zijn met sparen via de sectorplannen en anderzijds omdat men gemiddeld maar 0,93 procent van zijn loon opzij zet.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil die dat op termijn naar 3 procent verhogen, maar dat voorstel moet onderhandeld worden door de sociale partners. En daar lijkt niet meteen een compromis uit te komen.