Antwerpen investeert in extra verkeersopleiding voor fietsende kinderen

De stad Antwerpen gaat het educatief aanbod rond verkeersvaardigheid voor jonge fietsers aanzienlijk uitbreiden. Onderwijsschepen Claude Marinower (Open VLD) maakt daarvoor 200.000 euro extra vrij. Alle klassen van het zesde leerjaar zullen op die manier een training op de weg kunnen volgen.

De praktijklessen voor zesdejaars kaderen in een ruimer plan om verkeerseducatie uit te breiden in Antwerpen, nadat de lokale politie besliste om haar aanbod op dat vlak te zullen afbouwen. Het bestaande project van de politie wordt overgenomen door de dienst onderwijsbeleid en uitgebreid. Tot nu toe kon slechts een kwart van de Antwerpse zesdejaars eraan deelnemen.

"In een stad als Antwerpen is aandacht voor verkeersveiligheid extra belangrijk", vindt Marinower. "Onze leerlingen moeten niet alleen het verkeersreglement kennen en zelf toepassen, ze moeten ook kunnen anticiperen op de vaak moeilijke en soms gevaarlijke verkeerssituaties in de stad."

Marinower wijst ook op het aantal verkeersdoden in Antwerpen. Vorig jaar waren er dat nog 20, waarvan 6 voetgangers en 7 fietsers. Verder hoort verkeerseducatie ook tot de eindtermen van het lager onderwijs: kinderen van het zesde leerjaar moeten zich veilig en zelfstandig als voetganger of fietser kunnen verplaatsen langs een voor hen vertrouwde route.

In het schooljaar 2015-2016 volgen nog twee pilootprojecten: een voor ouders die zich met jonge kinderen in het verkeer willen begeven en een waarbij aan leerlingen en ouders wordt uitgelegd hoe ze "kritische verkeerspunten" rond hun school op een veilige manier voorbij kunnen als voetganger of fietser.