Bin Laden las Noam Chomsky en Bob Woodward

Op de leeslijst van Osama bin Laden stonden boeken van de linkse intellectueel Noam Chomsky en van de Amerikaanse journalist Bob Woodward. Dat blijkt uit de lijst met vrijgegeven documenten die in 2011 in beslag zijn genomen bij de inval in het huis van de leider van Al Qaeda, in de Pakistaanse stad Abottabad.

De lectuurlijst toont aan dat Bin Laden vooral inzicht wilde krijgen in het buitenlands beleid en de militaire strategie van de Verenigde Staten. Naast "Obama's War" van Bob Woodward las hij ook boeken over de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam en over de CIA-activiteiten sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook het VS-kritische boek "Hegemony or Survival: America's Quest for Global Dominance" van Noam Chomsky staat op de lijst.

Bin Laden bleek ook strategische gidsen van het Amerikaanse leger en handleidingen over het voeren van een guerrillaoorlog in zijn bezit te hebben. In zijn boekenkast stond ook een kopie van het onderzoeksrapport van de 9/11-commissie en rapporten over andere terroristische aanvallen en aanklachten tegen terreurverdachten.

Opvallend is dat hij ook nog in tientallen Engelstalige boeken met samenzweringstheorieën bezat. Uit sommige boeken moest blijken dat de aanslagen van 11 september gepland waren door de VS zelf, en dus niet door Al Qaeda. 

Maar Bin Laden had ook aandacht voor Frankrijk. Bij de documenten zitten ook verslagen en artikels over het Franse leger, de Franse politiek en de Franse economie.

Wel heel opmerkelijk is een videoboodschap aan zijn vrouw. "Weet dat je mijn hart vervult met liefde en mooie herinneringen en dat je veel hebt gedaan om lief tegen mij te zijn in moeilijke omstandigheden", zegt de leider van het terreurnetwerk. De baarlijke duivel had dus wel degelijk een menselijke kant.

Meest gelezen