Bosal Benelux vraagt bescherming tegen schuldeisers

Het bedrijf Bosal Benelux uit Oevel, dat componenten produceert voor automotive en industriële toepassingen, heeft een aanvraag ingediend tot gerechtelijke reorganisatie. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Bij Bosal Benelux werken 352 mensen. De rechtbank van koophandel komt volgende week bijeen.

"Als de aanvraag door de rechtbank van Turnhout wordt ingewilligd, zal de nv Bosal Benelux beschermd worden tegen haar schuldeisers en zal de rechtbank een gerechtsmandataris aanstellen die als opdracht zal hebben om voor de onderneming of voor delen ervan een overnemer te vinden", klinkt het.

Volgens de directie zijn de problemen bij het bedrijf "het gevolg van de aanhoudende crisis in de automobielsector in West-Europa, die ook de toeleveranciers van die sector zwaar getroffen heeft".

Het bedrijf benadrukt ook dat de gebeurtenissen bij Bosal Benelux geen invloed hebben op de andere activiteiten van de Bosalgroep. Zij heeft in Lummen haar hoofdkantoor, en ook de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor de wereldwijde toepassingen van emissiecontrolesystemen en warmtewisselaars zijn er gevestigd.

De volledige groep realiseerde vorig jaar een omzet van 715 miljoen euro. Ze telt in 22 landen ongeveer 5.200 mensen werknemers, in 29 productievestigingen en 19 distributiecentra.

Dinsdag voor rechtbank

De rechtbank van koophandel in Turnhout houdt volgende week dinsdag zitting over de aanvraag van Bosal Benelux. Dat melden de vakbonden ABVV en ACV. Het gemeenschappelijk vakbondsfront onthoudt zich echter tot na die zitting van verdere commentaar op het dossier.

De vakbonden erkennen alvast wel dat de automobielsector in Europa onder druk staat, zoals de directie van Bosal Benelux aangaf in de mededeling over de aanvraag, en dat ook de toeleveranciers daardoor getroffen worden. Over concrete details rond de situatie van Bosal Benelux zeggen ze echter nog niet te beschikken, aangezien ze het nieuws nog maar pas vernomen hebben.