Cannes droomt van selectie met "anonieme" films

"Onze droom is een selectie films zonder generiek aan te bieden, zodat niemand weet wie de regisseur is." Dat heeft de directeur van het filmfestival van Cannes Thierry Frémaux gezegd tijdens een debat over de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen.

In de marge van het filmfestival van Cannes vond vandaag een debat plaats over de vertegenwoordiging en aanwezigheid van vrouwen en mannen op het festival.

Ook directeur Frémaux was daarbij aanwezig. Hij betreurde het feit dat films gemaakt door vrouwen nog steeds zwaar in de minderheid zijn op het festival. "Het filmfestival van Cannes staat aan het einde van de ketting en niet aan het begin", benadrukte hij. "Cannes is niks meer dan een spiegel van wat men ons aanbiedt. Wij maken de selectie, maar het vraagstuk over de plaats van vrouwen in de wereld van film beperkt zich niet louter tot een festival." Zo beklemtoonde Frémaux dat slechts zeven procent van de regisseurs wereldwijd een vrouw is. In Frankrijk ligt dat cijfer op 24 procent.

Vervolgens lanceerde hij een opmerkelijk idee. "Onze droom is een selectie films zonder generiek aan te bieden. Een beetje zoals solliciteren op basis van een anoniem cv. Op die manier weet niemand wie de regisseur is."

2 op 19

Al verschillende jaren krijgt het filmfestival van Cannes af te rekenen met kritiek als zou het vrouwen te weinig kansen geven. Van de 19 films die dit jaar in competitie zijn, zijn er slechts twee door vrouwen gemaakt. Dat is evenveel als vorig jaar.

Voor de tweede maal in de geschiedenis mocht een film van een vrouw het festival dit jaar wel openen. Het ging om "La tête haute" van Emmanuelle Bercot. De film wordt evenwel buiten competitie getoond.

"Het filmfestival van Cannes is voor veel mensen schuldig aan vele zaken", besloot Frémaux. "Dat is onrechtvaardig, maar het is wel een goede zaak dat het debat over gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen hierdoor wordt gevoerd."