Dertig telefooncellen krijgen nieuw leven

Proximus is volop de laatste openbare telefooncellen aan het weghalen. Maar via een wedstrijd krijgen dertig cellen een nieuw leven. Ze komen terecht in musea, maar ook op minder voor de hand liggende plaatsen. Die werden tijdens een persconferentie bekendgemaakt door Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck en projectleider telefooncellen Stefaan Bellemans.

De telefooncellen waren min of meer in onbruik geraakt en waren de laatste jaren ook verlieslatend. In 2013 besliste de regering dat Proximus, toen nog Belgacom, niet meer verplicht is ze te laten staan. Deze week worden in Bergen en Antwerpen de laatste cellen "symbolisch" weggehaald. Symbolisch, want her en der staan er nog wat andere.

Wedstrijd

Proximus wilde die evolutie niet onopgemerkt laten voorbijgaan. "Het is een hoofdstuk dat wordt afgesloten", zei De Clerck. "Ze zijn niet van het niveau van de Engelse cellen, maar toch historisch." Er werd een wedstrijd gelanceerd voor ideeën om dertig cellen een nieuw leven te geven. Het telecombedrijf ontving een 200-tal voorstellen.

De winnaars werden in drie categorieën opgedeeld: "Erfgoed", "Kunst" en "Nieuwe bestemming". In de eerste categorie zijn vooral musea te vinden, maar ook een particulier met nostalgische overwegingen die de cabine in haar voortuintje wil zetten als schuilhuisje. Bij de kunstenaars wonnen onder meer een theatergezelschap en een fotograaf. Iemand anders wil de cel van glasramen voorzien.

Vooruit en Pukkelpop

In de categorie "Nieuwe bestemming" was het Kunstencentrum Vooruit een van de opvallendste winnaars. Zij betrekken binnenkort een nieuw, open kantoorgebouw en willen de cel door het personeel laten gebruiken als ruimte om discreet te bellen, met de mobiele telefoon uiteraard. Ook muziekfestival Pukkelpop heeft plannen met een telefooncel.