Eerste valkje Brusselse kathedraal waagt de sprong

Gisteren, dag op dag zes weken na het uitkomen van de eieren, is het eerste valkje uit het nest op de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal uitgevlogen. Haar drie zusjes zullen in de komende twee à drie dagen volgen. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen, dat de observatiepost aan de voet van de kathedraal beheert.

Dit jaar bestaat het nest uit vier vrouwtjes, die op 9 april zijn geboren en op 28 april geringd. De afgelopen weken konden de jonge valken hun spieren oefenen door rond te wandelen in de buurt van het nest en hun vleugels te spreiden.

Nu heeft de moedigste dus de sprong gewaagd. "Valkenouders dragen goed zorg voor hun jongen. Er zijn weinig ongevallen voor ze uitvliegen", zegt Didier Vangeluwe van het museum voor natuurwetenschappen. "Maar daarna krijgen ze geen tweede kans. Statistisch gezien haalt slechts 50 procent van de jongen 31 december."

Het spektakel van de slechtvalkjes was de voorbije weken een absolute wereldhit. Op 19 mei hadden al meer dan 2,5 miljoen individuele bezoekers uit 149 verschillende landen de website bezocht.

De 10 landen waar de meeste bezoekers vandaan kwamen zijn België, Frankrijk, Israël, Rusland, Portugal, Andorra, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De observatiepost aan de voet van de kathedraal (Wildewoudstraat) blijft nog tot en met zondag 24 mei open. Ook via de webcam zijn de valken nog tot zondag te volgen.