Favorieten 2e halve finale Songfestival lossen verwachtingen in

Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël. Dat zijn de tien landen die zich in de 2e halve finale van het Eurovisiesongfestival hebben geplaatst voor de finale aanstaande zaterdag.
De Zweedse kandidaat Måns Zelmerlöw is één van de favorieten voor de eindoverwinning.

Zeventien landen traden vanavond aan in de tweede halve finale van het Songfestival, één meer dan in de eerste halve finale dinsdag toen Loïc Nottet zich voor België voor de finale wist te plaatsen met “Rhythm inside”.

Net zoals dinsdag, stal Conchita Wurst ook nu de show met een vlekkeloze co-presentatie, een opmerkelijke outfit en enkele welgemikte onliners en grapjes. “I kissed a girl. For the first time I guess” (“Ik heb een meisje gekust. Voor het eerst denk ik”), zei ze nadat ze een zangeres op de wang had gekust. “The greenroom has turned into a beauty salon. Everybody is doing their nails. By biting them” (“De greenroom is in een schoonheidssalon veranderd. Iedereen doet zijn nagels. Door erop te bijten”), schudde ze in afwachting van de bekendmaking van de finalisten uit haar mouw.

Tien landen slaagden er uiteindelijk in een ticket voor de finale te bemachtigen: Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël. Voor Ierland, San Marino, Malta, Portugal, Tsjechië, IJsland en Zwitserland is het avontuur ten einde.

"High school musical"

Litouwen mocht de show openen. Zangeres Monika Linkyté (kleine foto) probeert al sinds 2009 haar land te vertegenwoordigen op het Songfestival. Dit jaar is dat eindelijk gelukt. Samen met Vaidas Baumila zong ze “This time”. Met een vrolijke uptempobeat deed het nummer denken aan het nummer “The way you are” van de Deense inzending Anti Social Media dat dinsdag in de eerste halve finale zat (maar de finale niet haalde). Het Litouwse duo had de zaal meteen mee en trakteerde het publiek op een zwoele kus.

Molly Stirling (kleine foto) uit Ierland trok vervolgens het podium op. Met haar 17 jaar is ze de jongste Ierse kandidaat ooit. Hoewel Ierland het Songfestival al zeven keer won, doet het land het de jongste jaren minder goed. Vorig jaar haalde het zelfs de finale niet. Stirling probeerde het vanavond met “Playing with numbers”, een traag nummer dat zich perfect voor haar ietwat aparte stem leende.

San Marino dan, de ministaat in Italië die nog nooit potten brak op het Songfestival. Het duo Anita Simoncini en Michele Perniola (beiden slechts 16, goed voor het jongste duo in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd) zong “Chain of lights”, een nummer weggeplukt uit de tienerfilm “High school musical” vol hoopgevende doch weinig originele boodschappen over liefde en vrede wereldwijd.

Vanessa Chinitor-arm

Knez trad hierna aan voor Montenegro. Zijn naam betekent zoveel als “graaf” in het Montenegrijns en de man zong ook in zijn moedertaal. Zijn nummer “Adio” bulkte van de Balkaninvloeden, vaker wel dan niet goed voor succes op het Songfestival.

Malta stuurde vervolgens een moderne Xena het podium op. Net als het nummer van de Georgische inzending afgelopen dinsdag, bracht de Maltese kandidaat Amber (kleine foto) een lied met de titel “Warrior”. In haar act bracht ze de Vanessa Chinitor-arm even weer tot leven.

“A monster like me” zong het duo Mørland & Debrah Scarlett (kleine foto) voor Noorwegen, een nummer over liefde en loslaten. De ballade begon rustig en vol melancholie, maar kende een uitbundige climax op het einde.

Zangeres en actrice Leonor Andrade verdedigde de kleuren van Portugal. In haar moedertaal bracht ze de powerballade “Há um mar que nos separa” over de liefde en de zee die twee mensen scheidt.

Pijnlijke voeten

Ook Tsjechië vaardigde een duo af: Marta Jandová en Václav Noid Bárta. Hun lied “Hope never dies” deed dramatisch aan, een gevoel versterkt door een act vol geschuifel op het podium. Klaarblijkelijk had Jandová pijn aan de voeten, want halfweg het nummer trok ze ostentatief haar schoenen uit om op blote voeten verder te zingen.

Israël vulde het podium met een flinke dosis oriëntaalse beats. Nadav Guedj (kleine foto) bracht met “Golden boy” een stevig popnummer dat de zaal in vuur en vlam zette.

Terug naar de Baltische staten dan met Letland. Aminata zong het nummer “Love injected”, een nummer met vele invloeden, van dubstep over elektro tot zelfs Céline Dion. Net als Conchita Wurst vorig jaar, bleef de zangeres de hele act lang in een strakke jurk statisch in het midden van het podium staan.

Cirque du Soleil

Azerbeidzjan kiest steevast voor groot, groter, grootst. Dit jaar was dat niet anders. Elnur Huseynov (kleine foto) nam in 2008 al eens deel voor zijn land en probeerde het nu met “Hour of the wolf”. Voor de gelegenheid werd het podium tot een donker woud bij maanlicht omgetoverd. Twee acrobaten weggelopen uit Cirque du Soleil stonden in voor enkele spectaculaire danspasjes.

IJsland koos voor Maria Olafs, een engelachtig meisje dat blootsvoets op het podium klom met het nummer “Unbroken”. Even goed had het “One step at a time” kunnen heten, een zin die de lyrics net als de titel de lyrics overheerste.

Topfavoriet Zweden stuurde Måns Zelmerlöw (kleine foto) met het lied “Heroes”. De act oogde spectaculair met een puike samenwerking tussen de zanger en de belichting op, rond en achter hem. In een strakke broek en met een guitige blik wist Zelmerlöw de zaal helemaal in te pakken. Toonvast was zijn performance evenwel niet altijd.

Hongerige bosnimf

“Time to shine” is de titel van het nummer dat Mélanie René voor Zwitserland bracht. De zangeres heeft roots in Mauritius en zou naar verluidt ook van een Indiase prinses afstammen. In haar act speelde ze een “hongerige bosnimf”. “I’ve never been soa live”, zong ze, maar indruk maken deed ze niet.

John Karayiannis (kleine foto) lijkt dan wel op een bankbediende, vanavond stond hij voor Cyprus op het podium met het nummer “One thing I should have done”. Origineel was het lied niet: van Westlife, over Adele tot zelfs Christoff, elke noot van de ballade leek gepikt van een andere artiest.

Rolstoelgebruiker

Voor Slovenië tekende Maraaya (kleine foto) present die het lied “Here for you” zong. Deden de wenkbrauwen fronsen: een achtergrondzangeres die zich op het wereldkampioenschap luchtviool waande voortdurend op een imaginair exemplaar streek en een oversized koptelefoon op het hoofd van de zangeres. Dat laatste komt naar verluidt omdat ze te allen tijde het gevoel wil hebben in de studio te zitten.

Polen trok als laatste het podium op en was goed voor een primeur: voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival vertegenwoordigde een rolstoelgebruiker haar land. Het ging om Monika Kuszyńska (kleine foto). Enkele jaren geleden raakte ze verlamd na een ongeval. Ze zong lange tijd niet, maar vanavond was ze helemaal terug met het nummer “In the name of love”. De ballade leverde haar een luid applaus op.

Meest gelezen