IS controleert nu ook ruïnes van Palmyra

De islamitische terreurgroep IS heeft nu ook de archeologische site van Palmyra onder controle. Dat melden zowel IS zelf, het Syrische leger en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep met zetel in Londen. De VN vreest dat IS onherroepelijke schade zal toebrengen aan de archeologische site.
archieffoto

Afgelopen nacht heeft het Syrische regeringsleger zich volledig teruggetrokken uit Palmyra en uit Tadmur, de moderne stad vlakbij. IS heeft nu ook de militaire lichthaven van de stad, de gevangenis en een gebouw van de militaire inlichtingendienst in handen. In de gevangenis in Tadmur zijn de voorbije jaren duizenden tegenstanders van het regime van Bashar al-Assad opgesloten, maar volgens sommige berichten zijn die gedetineerden intussen al overgebracht naar de hoofdstad Damascus.

Palmyra staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en bezit een schat aan archeologische sites. De cultuurorganisatie van de Verenigde Naties riep gisteren nog op om de vijandelijkheden meteen te stoppen en vroeg de internationale gemeenschap alles te doen om de burgerbevolking en de antieke ruïnes van de oasestad te beschermen.

IS kent geen genade met pre-islamitische monumenten. Zo verwoestte de terreurgroep in Irak al ruïnes in Nimrod, Khorsabad en Hatra.

Hoe dan ook is de inname van Palmyra en Tadmur een opsteker voor IS, want ze opent de weg naar grote steden zoals Homs en Damascus. De terreurgroep heeft nu zowat de helft van het Syrische grondgebied in handen.