Jambon wil willekeur bij lokale arrestatieteams aanpakken

Er komen richtlijnen voor de snelle arrestatieteams bij de lokale politie. Nu hebben de politiezones elk hun eigen opleiding en werkwijze voor de teams die ingezet worden bij gevaarlijke interventies. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil een einde maken aan die willekeur, onder andere door de teams te laten opleiden door de special units van de federale politie.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde vorige maand aan dat Antwerpen vanaf september een “snel respons team" (SRT) krijgt. Dit speciaal bewapend team zal in de Scheldestad de klok rond tussenbeide kunnen komen bij gevaarlijke incidenten. Nu blijkt dat dit een testcase is om in de rest van het land zo’n teams op te richten.

Op dit moment hebben bepaalde lokale politiekorpsen al op eigen initiatief snelle interventieteams opgericht voor gevaarlijke situaties. Om die wildgroei te sturen had de vorige minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) al een omzendbrief met regels uitgestuurd, maar Milquets opvolger wil de teams nu nog verder uniformiseren.

Hiaat

“Ik wil niet meer regels, maar ik wil aan de lokale politie de mogelijkheid geven om snelle arrestatieteams op te zetten”, legt Jambon uit. De minister ziet een hiaat in de huidige praktijk: als er vuurwapengeweld is, worden de snelle interventieploegen van de federale politie opgeroepen, maar als er heel gevaarlijke situaties zijn zonder vuurwapengeweld, moet de lokale politie ingrijpen. En vaak gebeurt dat nu door mensen die daarvoor niet speciaal zijn opgeleid.

Jambon: “Daarom wil ik wil de lokale politie de mogelijkheid geven om dat hiaat in te vullen, mits een aantal richtlijnen en opleidingen die de federale politie zal geven. Op die manier zullen degelijk opgeleide mensen deze gevaarlijkere taken voor hun rekening kunnen nemen in het kader van de lokale politie.”

De minister is tevreden over het pilootproject in Antwerpen. “De kennis die we daar opgedaan hebben en de mogelijkheden van zo’n team willen we naar andere eenheden van de lokale politie uitbreiden, als zij dat wensen."

Bottinekes

Het initiatief dat Jambon nu neemt, zal evenwel geen invloed hebben op het aparte Bijzondere Bijstandsteam in Antwerpen. De zogenoemde bottinekes kwamen figuurlijk onder vuur te liggen na de dood van Jonathan Jacob, de man die overleed nadat hij in een politiecel in Mortsel door het team werd aangepakt.

Vijf jaar na de feiten begint vandaag het proces in deze zaak. Jambon zegt dat hij eerst “de uitkomst wil afwachten van de gerechtelijke procedure die nu loopt om te bekijken of daar iets moet gebeuren”.