Journalisten, ik erger me aan jullie cijfers - Walter Van Steenbrugge

Ik erger me er steeds vaker aan. Gemiddeld zo’n twaalf keer per week. Ruim de helft, zegge zo’n 62% van de nieuwsberichten, flashes of duidingen, verwijzen te pas en ten onpas naar cijfers. En liefst in de vorm van procenten.

Uiteraard horen cijfers bij verkiezingsperiodes. Peilingen en resultaten: een stortvloed van getallen en procenten. Hoeveel zetels? En hoeveel zijn er dat meer dan vorige keer, en de keer daarvoor? Gaat het over de grootste partij of over een zwalpende eenmanspartij die flirt met de verkiezingsdrempel van 5%? Je kan het alleen met cijfers vertellen.

En dat ook de economie niet zonder cijfers kan, ik kan er mee leven. Verwachtingen, economische groei, werkloosheid, import en uitvoer, je kan er naar hartenlust cijfers op plakken. Maar ook balansen, winst en verlies, inleveren en deflatie leven bij de gratie van getallen. En welke consument komt niet uit zijn luie zetel bij 70% korting? Zeker als het de derde kortingbeurt betreft.

We zwijgen zedig over weer- en beursberichten, lotto- en sportuitslagen, dienstregelingen, bloedonderzoeken, sudoku’s en WW-diëten, en, jawel, de eurosonguitslagen. Good evening Vienna!

Maar ...

Ik scharrel door enkele kranten van de laatste dagen. Ik hoef niet lang te zoeken. De cijfertjes overvallen mij als een zwerm muggen op een zwoele zomeravond in het park.

Zo lees ik dat 48% van de ondervraagden (in België) overgewicht hebben. 14% van hen zijn obees. Wat erger is: 15% van de mannen en 14% van de vrouwen zouden over 15 jaar obees zijn. Dat ene procentje, over vijftien jaar… Ik tracht het me voor te stellen.

U weet ongetwijfeld dat 10% van de pensioengerechtigden in het buitenland verblijven. Ik wed dat ruim 40% van hen in Spanje verblijven. Moet ik erover tobben?

De Europese commissie plant dat wie zijn reis online boekt, zijn reis zal mogen annuleren als de kost met minstens 8% stijgt. U krijgt bij het boeken een rekenmachientje thuis gestuurd. U kan het natuurlijk ook via uw smartphone berekenen. Wedden dat er een app zal worden aangeboden?

Wat mij meer zorgen baart: slechts 14% van de wereldbevolking leeft in een vrij land, zegt Freedom House. Behoor ik tot de happy few? In 32% van de 199 bestudeerde landen voelen de journalisten zich niet vrij. De vrijheid van meningsuiting wordt al te vaak de mond gesnoerd. Bedenkelijk. Kan ik dit risicoloos schrijven?

Cijfers brengen ook goed nieuws: het aantal toeristen in Vlaanderen nam in 2014 toe met 6% en het aantal overnachtingen aan de kust zelfs met 7,4%. Had ik het niet gemerkt op de zeedijk van Oostende?

En nog dit: als de temperatuur met 2% stijgt tegen einde van de eeuw dan sterven 5,2% van de dierenrassen uit! 94.8% van de huidige dierenvariëteiten houdt het dus nog ruim 80 jaar uit. Ik begin met het oplijsten van dierensoorten die zouden kunnen sneuvelen, en houd de thermometer in de gaten. Weerom cijfers.

Ook het justitieplan van K. Geens begint met cijfers, cijfers, cijfers. Zwart op wit. Om te duiden waar het op slaat. En wetboeken drijven op cijfers. Met bissen, ters, tot vicies semel en ander Latijns onheil.

De advocatenstiel wordt niet tot de cijferberoepen gerekend (boekhouders, accountants, belastingconsulenten, fiscalisten en bedrijfsrevisoren). Verklaart dit waarom ik huiver bij zoveel cijfergeweld? Gelukkig zijn er nog emoties. Op elk moment van dag en nacht. Gepland en onverwacht. Gewild of net vermeden. Geuit of verkropt. Fluweelzacht of hartverscheurend. Alleen beleefd of hartelijk gedeeld.

Emoties kleuren ons leven.

Moge het merendeel van hen, laten we zeggen zo’n 90%, voor u van het aangename type zijn.

(De auteur is strafpleiter.)

 

lees ook