Kan ik het of kan ik het niet? - An Beazar

Wanneer ik eindelijk het antwoord wist op de vraag "zal ik een eigen zaak starten?", dacht ik dat ik van de lastige vragen verlost was. Nu, 5 jaar later, weet ik wel beter. Na voor de elf-en-dertigste keer mezelf tegen te zijn gekomen en me voor de twaalf-en-dertigste keer afgevraagd te hebben "kan ik dit wel?", heb ik beslist om er mee te kappen. Nee, niet met mijn zaak, maar wel met mij die vraag te stellen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Verdorie, natuurlijk kan ik het! Ik ben inmiddels al 5 jaar een zaak aan het runnen in moeilijke marktomstandigheden en zwaar aan het investeren in een software waar ik nog steeds heel hard in geloof. Nu die honderd nieuwe klanten nog.

Maar toch sluipt die vraag af en toe in mijn hoofd...

 • De resultaten zijn niet op alle gebied wat ik had gehoopt dat ze nu zouden zijn.
 • Ik heb intussen, na die 5 jaar, wel door waar ik niet zo goed in ben.
 • Ik heb te kampen met problemen die ik niet zelf veroorzaakte, maar ik heb er minstens evenveel die ik wél zelf veroorzaakte.

Kortom, materiaal genoeg om aan mezelf te twijfelen.

En dan bedenk ik

 • Miljoenen mensen hebben een zaak gestart, en die tot een succesverhaal gebracht. En die waren heus niet allemaal perfect.
 • Er bestaan geen bedrijven zonder problemen of uitdagingen. Wie het tegendeel beweert, weet niet waar ie mee bezig is.
 • Inzien dat je ergens niet goed in bent, is net de sleutel tot die dingen wél goed doen. Je weet dan tenminste naar wat of wie je op zoek moet gaan.
 • Ik zie de problemen en ik pak ze aan.
 • Twijfelen aan jezelf is echt een complete tijdsverspilling (als aan het vorig punt is voldaan).

Het is wellicht typisch aan ondernemers om continu tekortkomingen te zien. Van zichzelf, van hun product, van de aanpak.... Het is gaan op een pad waarop je nooit het gevoel zal hebben "dat je er bent". Bovendien is het een pad bezaaid met hindernissen en lijkt het gaan soms meer op permanent vallen en weer rechtkrabbelen.

De echte ondernemers zien wel een eindpunt. Ze hebben een duidelijke visie of doel voor ogen. Dàt is wat telt. En hoe vanzelfsprekend het hebben van een visie soms kan lijken, het is een zeldzame eigenschap.

Dus dames (en heren) twijfelaars over 'kan ik dit wel?', maak de volgende plechtige beloftes aan jezelf en ga ervoor! Ik geef geen garantie op succes, maar wel op geen grote ongelukken en op een ongelooflijk boeiende leerschool.

 • Maak jezelf nooit iets wijs. Zit je toch met de kop in het zand, haal er hem zo snel mogelijk uit.
 • Omring je met een aantal mensen die je durven zeggen waar het op staat. Aan ja-knikkers heb je niets.
 • Leer (jezelf) de basics van financieel management en hou je cijfers bij.
 • Hire slow, fire fast (die heb ik gepikt, maar het is een waarheid als een koe), en mentaliteit is belangrijker dan expertise.
 • Je tijd is kostbaar. Laat je leiden door je eigen agenda en niet door die van anderen. Focus!
 • Besteed aandacht aan je communicatie, in alle betekenissen van het woord. Vertel tegen anderen wat je wil doen, wees duidelijk tegen werknemers, zet een goeie communicatie op met je klanten....

Uit onderzoek in de VS is gebleken dat de "20-billion companies" (de bedrijven die op 20 jaar tijd een omzet haalden van 20 miljard) 1 ding gemeen hadden: ze hadden iemand aan boord die het al eens eerder had gedaan. Dus voor wie de sprong gaat wagen: je bent zeker nog geen goede ondernemer, maar zet door en je zal het worden!

(Voor wie meer wil weten over de auteur: www.enprove.be)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.