Na vijf jaar start proces over dood van Jonathan Jacob

De correctionele rechtbank van Antwerpen buigt zich vanaf vandaag over de dood van Jonathan Jacob (26). Hij stierf vijf jaar geleden in een politiecel in Mortsel na een tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie van Antwerpen. Acht BBT'ers staan terecht, samen met de politiecommissaris van de zone MINOS die hen optrommelde, en de directeur en een psychiater van Broeders Alexianen in Boechout.

De negen politiemensen moeten zich verantwoorden voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen, zonder wettige reden, en met ongewild de dood van Jonathan tot gevolg. Als ze schuldig worden bevonden, riskeren ze celstraffen tot tien jaar.

De directeur en de psychiater worden vervolgd voor schuldig verzuim, waarop maximum één jaar cel staat. Alle beklaagden betwisten de hun ten laste gelegde feiten.

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines, toen hij op 6 januari 2010 werd opgepakt. Na een medisch onderzoek besliste het parket dat hij moest worden opgenomen. Het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout weigerde hem echter tot tweemaal toe, omdat hij zich agressief opstelde. Jonathan werd dan maar opgesloten in een cel op het politiecommissariaat in Mortsel.

Een commissaris haalde het BBT erbij om hem in bedwang te houden, zodat een arts hem een kalmerende injectie kon geven. De tussenkomst van het BBT verliep echter niet zonder slag of stoot en Jonathan stierf in de cel.