Olifantenbaby "Q" overleden in Planckendael

Baby Q, het baby-olifantje dat op 22 april geboren werd in Planckendael, is gisteravond dan toch overleden. Dat laat het Mechelse dierenpark weten. Het dier leed aan onherstelbaar leverfalen en had zo goed als geen overlevingskansen.

De olifantenbaby was reeds sinds de geboorte sterk verzwakt en mocht niet drinken bij zijn moeder. Het kalfje werd gevoed met kunstmelk en bleek ook nog geelzucht te hebben.

"We zijn in rouw gedompeld. Baby Q, ons baby-olifantje, is gestorven. Hij heeft het, na alle goede zorgen van de afgelopen weken, niet gehaald. Gisteren is hij, bijna vier weken na zijn geboorte op 22 april, ingeslapen. Zijn verzorgers waren bij hem en ook de kudde heeft afscheid kunnen nemen", laat het dierenpark Planckendael weten.

Autopsie moet duidelijkheid geven over oorzaak van zijn zwakke gezondheid

Gisteren werd Baby Q inwendig onderzocht. "Tijdens het onderzoek kon ik niets vaststellen dat ik onmiddellijk kon herstellen of rechttrekken", zegt dierenarts Francis Vercammen.

"Wel was zijn lever enorm gezwollen en hij had een gezwel in de buik, wellicht het gevolg van een val of een duw die hij opliep in de kudde. We hebben besloten dat het beter was het diertje te laten inslapen omdat zijn overlevingskansen zeer miniem waren. Een autopsie en weefselonderzoek zullen ons hopelijk meer duidelijkheid geven over de oorzaak van zijn zwakke gezondheid."

Binnen enkele weken wordt in Planckendael een nieuwe olifantenbaby verwacht, het dierenpark hoopt dat alles dan een positieve afloop kent.