Overlijden olifantje Q weekt veel reacties los

Dat de dood van "Baby Q" in Planckendael veel mensen raakt, mag blijken uit tal van reacties op de sociale media. Er is veel medeleven - uiteraard - maar andere reacties getuigen van meer realisme, en zelfs van ironie en sarcasme.

Toevallig verwelkomde het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza gisteren zelf nog een nieuwe olifantenjong. "Met veel spijt in het hart vernamen we deze ochtend het trieste nieuws over het overlijden van Baby Q bij onze collega’s van Planckendael. We betuigen ons grootste medeleven aan alle medewerkers en verzorgers van het park die zo hard gevochten hebben voor het kleine olifantje. Uit respect voor baby Q zullen de geplande activiteiten in Pairi Daiza rond het baby-olifantje dat gisteren geboren werd, uitgesteld worden", deelt het dierenpark mee op Facebook.

"Innige deelneming aan de verzorgers van olifantje Baby Q", twittert CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Ben Weyts (N-VA) reageert als Vlaams minister van Dierenwelzijn.

"Ocharme" of niet?

"Zo jammer! Planckendael heeft deze week echt geen chance", "oooh, ocharm en dan zo verstoten door mama olifant...", "slaap zacht baby Q", "RIP Q en dit op mijn verjaardag", "nu ben je vrij baby Q" of "dit vind ik niet leuk!". Het is een greep uit de vele reacties van medeleven en droefheid op Facebook.

Andere reacties getuigen van enige zin voor realiteit. "Eindelijk heeft de moeder en de kudde kunnen afscheid nemen van de kleine olifant, zij wisten en voelden heel goed dat het olifantje niet levens vatbaar was. Spijtig, maar zo zit de natuur ineen."

Sommigen hebben ook oog voor het betere nieuws vanuit Pairi Daiza. "Dit is de natuur een baby die niet ok is wordt verstoten door de moeder. Gelukkig is de andere baby ok. Je ziet dat die direct aanvaard wordt. Leven is hard soms maar zo hoort het."

Dat communautaire aspect inspireert sommigen tot enige ironie. "Verstoorde wafelijzerpolitiek" of "benadeling"? U neemt dit best met een korrel zout.

De stap van ironie naar sarcasme is voor sommigen snel gezet. Dat blijkt op Twitter.