Patrick Stewart (kapitein Jean-Luc Picard) krijgt eredoctoraat

De Britse acteur Sir Patrick Stewart krijgt morgen een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel. Stewart vertolkte jaren de rol van kapitein Jean-Luc Picard in de bekende SF-reeks "Star trek".
AP2006

Stewart wordt voorgedragen door de faculteit Ingenieurswetenschappen en de overlegstructuur Exacte Wetenschappen van de VUB. Die vinden dat de reeks "Star trek" en vooral Sir Patrick Stewart een grote inspiratiebron is voor toekomstige ingenieurs en wetenschappers en voor het wetenschappelijk onderzoek.

 "De impact van de serie "Star trek: the next generation" op de fascinatie en vervolgens rekrutering van meerdere generaties jongeren wereldwijd voor Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM), is immens", zegt de faculteit in een mededeling.

"Veel van de in de SF-serie getoonde gebruiksvoorwerpen -destijds als onmogelijk realiseerbaar geacht- zijn intussen realiteit geworden: tablets, gsm's, 3D-printers, lasers in de medische diagnostiek, 3D-beeldschermen, ruimtestations, optische chips enzovoorts. Dit is vooral gebeurd dankzij de inzet van de generatie ingenieurs en wetenschappers, die destijds geïnspireerd zijn door de wetenschappelijk uitstekend onderbouwde SF serie", zegt prof. Hugo Thienpont van de fotonica onderzoeksgroep van de VUB.

Meest gelezen