SP.A: "Uitreiking gepersonaliseerde nummerplaten moet on hold"

Nu duidelijk is geworden dat de camera's bij trajectcontroles geen gepersonaliseerde nummerplaten kunnen herkennen, moet de uitreiking van zulke nummerplaten on hold worden gezet. Dat zegt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A).
Jasper Jacobs

Volgens Vandenbroucke moet, "in het belang van de verkeersveiligheid", de uitreiking van nieuwe nummerplaten worden opgeschort. "Daarvoor is met spoed overleg nodig tussen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en zijn federale collega Jacqueline Galant (MR) die bevoegd is voor de dienst die de nummerplaten uitreikt (DIV)." Ondertussen moet volgens Vandenbroucke bekeken worden hoe snel de noodzakelijke aanpassingen aan alle camera's kunnen worden doorgevoerd.

De goede werking van trajectcontrolesystemen is cruciaal, betoogt de SP.A'er. Hij verwijst naar het viaduct van de E17 in Gentbrugge, waar het systeem in de richting van Kortrijk vorig jaar maandenlang met softwareproblemen kampte. Het aantal beboete chauffeurs viel daardoor terug van bijna 50.000 in 2013 tot 1.700 in 2014.