Staatssecretaris Elke Sleurs verliest belangrijkste bevoegdheid

Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) verliest haar belangrijkste bevoegdheid, Bestrijding van Fiscale Fraude, aan partijgenoot en minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Sleurs krijgt wel Grootstedenbeleid in de plaats, dat departement krijgt ze van collega Jan Jambon.

"Op deze manier wordt Elke Sleurs bevoegd voor alles wat met armoede te maken heeft en krijgt ze een homogeen bevoegdheidspakket", klinkt het in een mededeling van haar woordvoerder.

“Na 6 maanden regering-Michel I blijkt dat wat overblijft van het stedenbeleid op federaal niveau vooral bestaat uit armoedebestrijding”, reageert Elke Sleurs.

“Dus leek het ons niet meer dan logisch dat die bevoegdheid ook gaat naar de staatssecretaris voor Armoedebestrijding. De strijd tegen elke vorm van armoede is voor N-VA een prioriteit want armoede is een groot onrecht. Iedereen erkent dat, maar in het verleden bleef een structurele aanpak uit.”

Volgens dezelfde redenering krijgt minister van Financiën Johan Van Overtveldt de bevoegdheid Bestrijding van Fiscale Fraude. "Zo ontstaat ook op het fiscale vlak een samenhangend bevoegdheidspakket", luidt het.

In de portefeuille van Elke Sleurs woog de bevoegdheid Bestrijding van Fiscale Fraude alleszins het zwaarste door. Er is de aanzienlijke impact op de begroting, maar in het kader van de taxshift heeft de bevoegdheid ook een groot symbolisch gewicht.

Wie is nu bevoegd voor wat?

Elke Sleurs (staatssecretaris):

  • Armoedebestrijding
  • Gelijke Kansen
  • Personen met een Beperking
  • Wetenschapsbeleid
  • Grootstedenbeleid

Johan Van Overtveldt (minister):

  • Financiën
  • Bestrijding Fiscale Fraude

Jan Jambon (minister, vicepremier):

  • Veiligheid en Binnenlandse Zaken
  • Regie der Gebouwen