Trajectcontrole herkent geen gepersonaliseerde nummerplaten

Camera's met automatische nummerplaatherkenning kunnen geen gepersonaliseerde nummerplaten herkennen. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. Dat is een probleem, want de zogenoemde ANPR-camera's worden ingezet op trajectcontroles of bij invalswegen in steden en gemeenten.

Op dit moment rijden er in ons land zo'n 10.000 ­wagens rond met een gepersonaliseerde nummerplaat. Sinds april vorig jaar kregen zij nauwelijks of geen boetes in de bus. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf in de Kamer toe dat de camera's die worden ingezet op trajectcontroles of bij invalswegen in steden en gemeenten niet alle nummerplaten herkennen.

Ook het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) -dat eigenaar is van de camera's- bevestigt het probleem. "Op dit moment is het zo dat ons systeem voorgeprogrammeerd is om een hele reeks aan nummerplaten te herkennen: de Belgische standaardnummerplaten, maar ook heel wat nummerplaten uit andere Europese landen", vertelt woordvoerder Peter Bruyninckx.

AWV wil nu onderzoeken hoe het ook de gepersonaliseerde nummerplaten kan laten herkennen."Al zitten we wel met een moeilijkheid. Als we alle gepersonaliseerde nummerplaten willen laten herkennen door de camera's, dan kan het zijn dat de camera's ook stickers op wagens en reclame-opschriften op vrachtwagens gaan herkennen. En dat kan niet de bedoeling zijn."