UZ Gent past eerste keer diepe hersenstimulatie toe bij epilepsiepatiënt

In het UZ Gent is vorige week voor het eerst in ons land een patiënt met hardnekkige epilepsieaanvallen behandeld met diepe hersenstimulatie. Daarbij worden elektrische impulsen naar de hersenen gestuurd, waardoor het aantal aanvallen kan verminderen. De operatie is vlot verlopen en de patiënt maakt het goed, zo maakte het UZ Gent bekend.

Meer dan 100.000 Belgen lijden aan epilepsie. Slechts 30 procent van hen wordt onvoldoende geholpen met medicatie. Hersenchirurgie is voor een deel van die patiënten evenmin een optie. Deze groep patiënten komt mogelijk in aanmerking voor diepe hersenstimulatie.

In dit geval worden er elektroden geplaatst in de hersenkern. Die zijn via een dunne geleidingsdraad onderhuids verbonden met een stimulator onder het sleutelbeen of in de buikwand. Het toestel werkt zoals een pacemaker. De elektrische impulsen die de stimulator naar de hersenkern stuurt, kunnen ervoor zorgen dat de epileptische aanvallen verminderen.

Uitgebreide Amerikaanse studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle behandelde patiënten na vijf jaar de helft minder aanvallen kreeg. De therapie wordt meestal gecombineerd met anti-epileptica.

Diepe hersenstimulatie werd al eerder toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson of bewegingsstoornissen. Als behandeling voor epilepsie wordt de ingreep sinds begin dit jaar erkend en terugbetaald in ons land. De medische primeur van het UZ Gent is het werk van een gespecialiseerd team onder leiding van neuroloog Paul Boon en neurochirurg Dirk Van Roost.