VAB: "Stop met uitreiken gepersonaliseerde nummerplaten"

Automobilistenorganisatie VAB wil dat de overheid stopt met het uitreiken van gepersonaliseerde nummerplaten totdat de huidige camera's met automatische nummerplaatherkenning ook dergelijke nummerplaten kunnen herkennen. Volgens Touring geeft de huidige situatie een compleet verkeerd signaal.

"Er kunnen pas weer gepersonaliseerde nummerplaten worden uitgereikt, als het mogelijk is om die te herkennen via de slimme camera's", zegt Maarten Matienko, woordvoerder van automobilistenorganisatie VAB. "Zolang er geen zekerheid is dat de nummerplaten herkend worden, kunnen ze dus ook niet uitgereikt worden en moet men ermee stoppen."

Volgens VAB zijn er maar twee mogelijkheden: "Ofwel zorgt men ervoor dat de ANPR-camera's de nummerplaten kunnen herkennen, ofwel wordt de gepersonaliseerde nummerplaat zo aangepast dat het systeem erin slaagt om de nummerplaten te herkennen. Maar zolang het technisch probleem aanhoudt, kunnen er geen gepersonaliseerde platen worden verdeeld."

Touring: "Compleet verkeerd signaal"

"De problemen met de herkenning van gepersonaliseerde nummerplaten zijn al eerder door onze juridische dienst aangekaart", zegt Danny Smagghe van Touring. "De slimme camera's vallen onder de verantwoordelijkheid van de gewesten, terwijl de nummerplaten worden uitgereikt door de federale overheid. Blijkbaar is er geen of onvoldoende overleg tussen die bestuursniveaus."

Voorts vindt Smagghe het niet kunnen dat nu de boodschap wordt gelanceerd dat bepaalde automobilisten zouden kunnen ontsnappen aan bepaalde boetes, doordat hun nummerplaat onherkenbaar is voor de slimme camera's. "Dat zou een compleet verkeerd signaal zijn", zegt hij. "Dus moeten de softwareproblemen van de slimme camera's zo snel mogelijk worden aangepakt."