Verlies eens 18 miljard euro in 24 minuten

De Chinese zakenman Li Hejun heeft een wel erg slechte dag achter de rug: zijn zonnepanelenbedrijf verloor in amper 24 minuten tijd zowat de helft van zijn beurswaarde. De schade was wellicht nog erger geweest, had de beurs van Tokio in Japan het aandeel niet geschorst.
AP2013

Li Hejun (47) is met zijn zonnepanelenbedrijf al enkele maanden aan een pijlsnelle opmars bezig. Hij wordt daardoor zelfs smalend "zonnekoning" genoemd, maar hij is zoals Icarus in de Grieke mythologie wellicht iets te dicht bij de zon gekomen. De bal ging aan het rollen toen duidelijk werd dat hij niet aanwezig kon zijn op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Volgens The Financial Times had Li immers "iets anders te doen".

Duidelijk heeft de afwezigheid van de topman op de aandeelhoudersvergadering enorme ongerustheid veroorzaakt op de beurs. Niet minder dan 170 miljoen aandelen werden verkocht op de beurs van Tokio. In amper 24 minuten tijd was het aandeel gedaald van 40 miljard dollar (35 miljard euro) naar 20 miljard dollar (18 miljard euro). De beurswaakhond greep in en besliste om de handel op te schorten om erger te voorkomen.

De aandelencrash heeft ook rechtstreekse gevolgen voor het vermogen van de Chinese zakenman. Al zal hij er geen boterham minder door moeten eten. Van zijn fortuin van 23 miljard euro schiet nu nog "amper" 11 miljard euro over. De hele zaak doet wel opnieuw vragen rijzen over de manier waarop het bedrijf zo snel gegroeid was. De voornaamste klant van het bedrijf Hanergy is immers het moederbedrijf Hanergy Group. Het is niet denkbeeldig dat Hanergy de financiële kracht van het bedrijf ietwat had aangedikt, om zo de beurswaarde kunstmatig op te krikken.