10 erg opvallende ideeën voor morgen

Ruim twee weken geleden lanceerde Radio 1 de actie BEL10. De radiozender riep daarbij zijn luisteraars op om hun constructieve ideeën voor een betere samenleving door te sturen. En dat deden ze massaal: er werden al meer dan 700 ideeën doorgestuurd. Wij selecteerden uit alle inzendingen tien opvallende voorstellen.
 • Elke partij die aan de verkiezingen meedoet, zou een lijst met meetbare beloftes moeten voorleggen. Als de partij aan de macht komt en ze slagen niet om 75% van die beloftes waar te maken, worden ze uitgesloten van de volgende verkiezingen. - Benoit S. (49), Bornem
 • Waarom gebruiken we de middenbermen van autosnelwegen niet om windmolens neer te zetten die stroom opwekken en meteen ook de autosnelwegen verlichten? Een voordeel daarvan is dat niemand nog last heeft van het lawaai en de horizonvervuiling van windmolens, want autosnelwegen zijn sowieso al lawaaierig en lelijk.  - Ron (56), Genk

 • De overheid zou een deel van het kindergeld opzij kunnen zetten op een aparte rekening waar enkel het kind op zijn of haar 18e verjaardag aankan. Op voorwaarde dat het kind het geld spendeert aan een concreet project: verder studeren, rijbewijs halen.  Koen L. (47), Lichtervelde
   
 • Voer de “anti-stem” in. Nu kan een partij die 51% van de kiezers weet te overtuigen alle beslissing maken, waar de andere 49% misschien niet achter staat. Naast een stem voor een partij zou je ook een anti-stem moeten uitbrengen tegen een partij. Na de stembusgang worden de anti-stemmen van de stemmen afgetrokken en worden de zetels verdeeld volgens de resultaten.  - Maarten T. (34), Antwerpen

 • Sommige mensen hebben nood aan een tijdelijke woonplaats tijdens verbouwingen of na een brand, overstroming… Pop-up-woningen/-appartementen zouden beschikbaar moeten zijn met contracten om korte periodes te overbruggen. - Lieven B. (39), Overijse
 • Schoolverlaters zouden een wachtvergoeding moeten krijgen en stage lopen in de sociale sector (OCMW, rusthuizen, ziekenhuizen…) om gedurende enkele maanden werk- en levenservaring op te doen. - Vera S. (54), Dendermonde

 • Als grootouder zou ik mijn kleinzoon en anderen dolgraag op weg helpen om een loopbaan op te starten in mijn vroegere vakgebied. Ik hoef daarvoor geen vergoeding, maar ik wil ook geen nadelen m.b.t. mijn verworven rechten (brugpensioen) of fiscaal bestraft worden.- Antoon H. (61), Harelbeke

 • Organiseer een werkplek-ruil en beperk zo het fileleed. Een verpleegster uit Gent die in Aalst werkt, kan bijvoorbeeld van job ruilen met een verpleger uit Aalst die in Gent werkt. - Anja S. (40), Brussel

 • Schaf het bouwverlof in juli af. Dit laat onder andere een betere verlofspreiding toe. - An L. (52), Hoboken

 • Waarom voeren we in het kleuteronderwijs geen anderstalige dag in? Een dag per week staat er een anderstalige juf/meester voor de klas. Als dit kan voortgezet worden tot op het einde van het middelbaar hebben we volgens mij een meer dan een behoorlijke basiskennis van de andere landstaal meegekregen. - Anita H. (41), Sint-Katelijne-Waver

Heb je zelf ook nog een constructief idee voor de samenleving van morgen? Stuur het door via bel10.be of via Twitter met #BEL10. Op basis van alle inzendingen bekijkt Radio 1 met welke thema’s de Vlamingen het meest bezig zijn en maakt de radiozender van 15 tot en met 26 juni tien thema-uitzendingen vanuit het Radio 1-Café op de Kunstberg in het centrum van Brussel.” 

Meest gelezen