33 miljoen euro voor Vlaamse plattelandsgebieden

De Vlaamse regering heeft 12 plattelandsgebieden vastgelegd die in totaal 33 miljoen euro krijgen in het kader van het Europese Leader-project. De middelen komen voor de helft van Vlaanderen en de provincies en voor de helft van Europa.

De subsidies gaan naar initiatieven rond sociale inclusie, armoedebestrijding en economische ontwikkeling in plattelandsgebieden. De Vlaamse regering heeft nu de 12 gebieden geselecteerd die in aanmerking komen. Het gaat onder meer om het Meetjesland, het Hageland en Haspengouw. Daar kunnen vanaf nu voorstellen worden ingediend voor projecten tot en met 2020.

Bij een vorige ronde, in 2007-2013, werden zo onder meer een Treuzelpad in Leuven en een recreatieplein in Peer aangelegd. In Retie werd de Calvarieberg heringericht.

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V, foto) vindt het belangrijk dat de voorstellen van onderuit komen. "Op die manier worden de mensen uit het gebied in staat gesteld om de zaken die zij zelf belangrijk vinden aan te pakken via concrete projecten", stelt ze.