"Als men aan baksteen van Vlaming wil raken, haken wij af"

Naast de fiscale aftrek van de bedrijfswagens is ook het raken aan vastgoed taboe voor de N-VA. Dat zegt partijvoorzitter Bart De Wever in een interview met De Tijd. "Je komt snel uit bij vastgoedbelastingen, als je op zoek bent naar substantiële bedragen. Maar voor mij is het dan neen."

Premier Charles Michel heeft al langer de ambitie uitgesproken om voor het zomerreces een politieke doorbraak te bereiken in de discussie over de taxshift - zeg maar de verschuiving van de lasten op arbeid naar andere inkomsten. Dat een aantal maatregelen na de zomer dan nog verder moet worden verfijnd, is vanzelfsprekend niet uitgesloten.

Zowel vanuit de oppositie als de meerderheid werden al verschillende ballonnen opgelaten - en weer afgeschoten - over hoe die taxshift gestalte moet krijgen. In interviews met Het Laatste Nieuws en De Tijd schetst N-VA-voorzitter De Wever eind deze week zijn krijtlijnen. Zo zegt hij in Het Laatste Nieuws dat niet kan worden geraakt aan de fiscale aftrek van bedrijfswagens. "Puur rationeel moet je daar inderdaad iets aan doen, maar ik kies voor stabiliteit. De regering-Di Rupo heeft de spelregels en cours de route gewijzigd, ik wil de mensen geen tweede keer foppen", luidt het.

In een interview met De Tijd zet De Wever zich ook af tegen hogere belastingen op woningen en verhuren. "Je komt snel uit bij vastgoedbelastingen, als je op zoek bent naar substantiële bedragen. Maar voor mij is het dan neen. Want je dreigt dan een heuse vastgoedcrisis te gaan veroorzaken, die heel de economie zou treffen. We hebben dat in Nederland gezien. Als we iets kunnen missen als kiespijn, is het dat wel", legt hij uit. "Als men aan de baksteen van de Vlaming wil raken, dan haken wij af. Daar doen wij niet aan mee."

De taxshift mag voor de N-VA-voorzitter overigens niet enkel niet neerkomen op een taxlift, maar moet zelf een taxcut worden - een lastenverlaging. "We moeten meer teruggeven aan de mensen dan we nemen", vindt De Wever. "De dag dat we beslissen de btw te verhogen, dan zullen de kranten op hun voorpagina's winkelkarretjes zetten, met allemaal zaken die meer zullen kosten. Als we tegenover die plusjes geen minnetjes kunnen zetten die groter zijn, dan moet je er volgens mij zelfs niet aan beginnen."

Meest gelezen