"Amerikaanse scouts moeten homoseksuele leiders toelaten"

Robert Gates, de voorzitter van de Boy Scouts of America (BSA), heeft een oproep gelanceerd om een einde te maken aan de ban op homoseksuelen in het personeelskader. "Deze politiek is niet langer houdbaar", zei hij.

Robert Gates hield zijn pleidooi op de jaarlijkse algemene vergadering in Atlanta. Hij wees erop dat de scoutsbeweging van binnenuit moet veranderen, zo niet zal ze hiertoe verplicht worden door de rechtbanken. Gates wees op de "sociale, politieke en juridische veranderingen die de Verenigde Staten de jongste jaren hebben ondergaan".

Er wordt al jaren gediscussieerd over de kwestie. Voorstanders van gelijke rechten voor homoseksuelen hebben ook al meermaals geprotesteerd. Maar de macht van de conservatieve kerken is groot binnen de Amerikaanse scoutsbeweging. Zo is de mormoonse kerk de grootste sponsor van BSA.

Sinds begin vorig jaar mogen jonge homoseksuelen al lid worden van de scouts, na een expliciet verbod gedurende twintig jaar. Maar voor de leiders geldt het verbod nog altijd. Voor Gates is de situatie "onhoudbaar" geworden. Hij wil snel actie, maar de kwestie zou niet meer op de algemene vergadering worden beslist.