"Bedrijfswagens, daar raak ik niet aan"

"Een fiscale verschuiving van een paar miljard met als eindbalans een verlaging van de belastingdruk." Zo ziet N-VA-voorzitter Bart De Wever de taxshift. Hij looft het Oostenrijkse voorbeeld. Zijn enige taboe: de bedrijfswagens, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

De Wever zegt dat hij de scepsis over de taxshift begrijpt. "Die is gerechtvaardigd. De regering-Michel heeft nog een zeer lastig begrotingstraject te gaan. Dat vereist dat we elk jaar op schema moeten blijven. Als dit dan gepaard gaat met een fiscale hervorming zoals een taxshift, dan is de verleiding inderdaad groot om wat meer te nemen dan je geeft. Maar dat willen wij niet", benadrukt De Wever.

"De taxshift mag geen vestzak-broekzakoperatie worden. De belastingdruk moét omlaag. Kijk naar de verschuiving die Oostenrijk heeft doorgevoerd: daar worden de lasten met 5 miljard euro verlaagd, terwijl er slechts 3 miljard euro nieuwe inkomsten gezocht worden. Dat vind ik een goed voorbeeld."

Oostenrijk rekent op terugverdieneffecten. Maar als die tegenvallen, moet er extra bespaard worden. De Wever kijkt hiervoor naar de sociale zekerheid. "Ik sta open voor alles, maar op de federale departementen lijkt me nog weinig vet te zitten. Het is in de sociale zekerheid dat de uitgaven nog steeds stijgen. Als je dit land leefbaar wil houden, moet je daar iets aan doen. Dat wil niet zeggen: het budget verminderen, maar wel de kostenstijgingen afremmen door te hervormen." Dat is echter een taboe voor CD&V.

Zelf zegt De Wever geen taboes te hebben, behalve één: de fiscale aftrek van de bedrijfswagens, die recent weer ter sprake kwam. "Puur rationeel moet je daar inderdaad iets aan doen, maar ik kies voor stabiliteit. De regering-Di Rupo heeft de spelregels en cours de route gewijzigd, ik wil de mensen geen tweede keer foppen."