"Deze titel is ook voor mijn overleden zoon Pieter"

Het behalen van de landstitel is voor AA Gent-voorzitter Ivan De Witte iets heel emotioneel. Na de wedstrijd nam hij even een pauze om op adem te komen en de emoties te verwerken. "Deze titel is ook een beetje voor mijn overleden zoon Pieter."

Flashback naar donderdagavond, 22.30 uur. AA Gent heeft met de 2-0-overwinning tegen Standard net de allereerste landstitel uit de clubgeschiedenis behaald.

Het zijn bijzonder emotionele momenten voor voorzitter Ivan De Witte, die een berg werk heeft verzet om de club van een bijna-faillissement naar boven te loodsen. De Witte wordt naar het inderhaaste opgezette podium geroepen waar de beker klaarstaat en spreekt de feestende menigte op de tribunes toe.

Hij bedankt de supporters en houdt het heel kort, geëmotioneerd als hij is. Wat later is hij plots verdwenen. Hij is er 20 minuten tussenuit, zo kondigde hij aan voor de camera's van Telenet. Om even wat rust te zoeken en alles te verwerken.

De zoon die we verloren

Wat is er tijdens die 20 minuten door zijn hoofd gegaan? “Vooreerst heb ik die 20 minuten niet kunnen realiseren. Het is korter geweest. Maar wat is er door mijn hoofd gegaan? Eerst en vooral het gigantische werk dat hier is geleverd om van een quasi failliete club uit te groeien tot een succesclub, en alle hinderpalen die we daarbij hebben moeten overwinnen.”

“Wat ook door mijn hoofd ging is de tijdsbesteding die je daarvoor moet aanwenden. Je moet tijd zoeken in je privéleven en je familie moet daarmee meegaan. En daaraan verbonden de gedachte aan een zoon die wij verloren hebben, 3 jaar geleden. Ik heb intern en diep in mijzelf toch wel een beetje deze titel aan Pieter opgedragen."

Feest voor de intimi van de club

Waar Michel Louwagie in de Leie gaat springen, gaat De Witte het iets rustiger aan doen. “Michel is een zwemkampioen geweest, dus het is normaal dat hij dan die uitspraak doet."

"Ik zal waarschijnlijk een feest organiseren voor de intimi van de club, en misschien organiseer ik in het begin van volgend seizoen wel een heel mooi feest, of bij mij thuis, of ergens anders, voor de ploeg en alle mensen die dit mogelijk maakten.”

De Witte, zelf geen onaardige hobbykok, zal daarbij ook wel iets zelf klaarmaken. “Koken vind ik een geweldige bezigheid. Het is ook te vergelijken met management (De Witte is ook CEO bij het HR-bedrijf Hudson, nvdr) en het leiden van een onderneming: het is werken met de juiste ingrediënten, evenwichten zoeken, de smaken mengen. Proeven en verbeteren.. dat is in essentie het leiden van een organisatie. Ik wil daarbij wel een deeltje zelf doen."