"Het is hoogmoed om te zeggen dat we volgend jaar weer kampioen worden"

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte geniet nog met volle teugen een dag na het behalen van de landstitel met zijn club. Maar hij blijft realistisch: "We moeten de verwachtingen kanaliseren. Het zou hoogmoed zijn om te zeggen dat we volgend seizoen opnieuw kampioen worden." En hoelang blijft De Witte nog voorzitter, nu zijn ultieme doel, de landstitel, onverwacht snel binnen is?

De Ghelamco Arena baadt in de zon "the day after". Gisteren behaalde AA Gent de allereerste landstitel uit de 115-jarige clubgeschiedenis, veel vroeger dan club en fans zelf hadden verhoopt.

We wachten iets na de middag in de fonkelnieuwe, blinkend witte inkomhal op Ivan De Witte, die op wat een van de drukste dagen uit zijn leven moet zijn, even is gaan pauzeren en gaan eten in de Buffalo Bistro in het stadion.

Aan de receptie rinkelt de telefoon voortdurend. "Mensen vragen al wanneer ze een abonnement voor volgend seizoen kunnen kopen", knipoogt de man aan de balie. "Zelfs voor de Champions League komen de aanvragen al binnen. Ik zal u zelfs meer zeggen: deze vragen kregen we al gisteren voor de kampioenenmatch."

"Dit is een beetje de ultieme hallucinatie"

We hebben afgesproken met Ivan De Witte op de derde verdieping, in de business lounge. In de tribunes zijn schoonmaakteams druk aan het werk na het feest van afgelopen nacht.

“Ik had het zelf voor het seizoen nooit verwacht dat we kampioen zouden kunnen worden”, geeft De Witte toe. “Ja, dit blijft een beetje een ultieme hallucinatie. Dit had ik nooit gedacht. Maar het woordje ultiem is nu al voorbij. Maar we zijn al volop bezig om beetje bij beetje te denken aan de toekomst.”

"Het zou hoogmoed zijn, zeggen dat we volgend seizoen weer de titel spelen"

De Gentenaars leven in een roes, de verwachtingen zijn hooggespannen. Aan het duo Michel Louwagie (manager) en De Witte om er goed mee om te gaan.

“Het zal aan ons zijn om de verwachtingen te kanaliseren. De supporters mogen niet verwachten dat we concurrentieel gaan zijn met de grote clubs die we hier over de mat gaan krijgen (in de Champions League). Maar wel met die in België. We willen een blijvende vaste topclub worden op het niveau van Anderlecht en Club Brugge. De ambitie voor volgend seizoen? Ons mengen in het titeldebat. Het zou een beetje getuigen van hoogmoed om te zeggen: we gaan volgend seizoen weer voor de titel spelen.”

Moet de Ghelamco Arena worden uitgebreid?

Sommigen roepen dat de nieuwe Ghelamco Arena (die nu twee seizoenen meegaat en plaats biedt aan 20.000 toeschouwers) nu al te klein is.

“Het stadion uitbreiden is realistisch en haalbaar. Maar de vraag is: ga je de investeringen daarvoor kunnen terugwinnen via bijkomende inkomsten? Dat is lang niet zeker. Laten we eerst de nieuwe situatie goed absorberen. We gaan nu een nieuw vijfjarenplan moeten opstellen met nieuwe prioriteiten, en kijken waar we de investeringen zullen leggen. De jeugd en de infrastructuur zullen toch wel binnen die prioriteiten liggen.”

"Louwagie moet 2 à 3 jaar langer blijven dan ik"

De Witte had 2 jaar geleden gezegd dat hij zeker voorzitter wil blijven tot AA Gent eens kampioen wordt, dan wel binnen een maximumtermijn van 4 à 5 jaar. Hoe ziet hij zijn toekomst nu?

“Ik ben niet iemand die plant om voorzitter te blijven tot hij er bij wijze spreken bij neervalt. Dat ga ik niet doen. Maar er blijft nog een belangrijk deel te doen: het plannen van een goede opvolging. Dat geldt ook voor Michel. Ook hij moet voor opvolging zorgen, en we moeten zien dat die twee niet samenvallen. Ik denk dat Michel 2 à 3 jaar langer zal moeten blijven.”

In principe blijft de Witte niet langer dan 20 jaar voorzitter. “Dat zou ook niet goed zijn. We moeten in de komende 3, 4 jaar vooral aan die toekomst en de opvolging denken.