"Israël is van ons, heel dit land is van ons"

Israël hoeft zich niet te verontschuldigen voor zijn nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever. En de Joden hebben recht op het Heilige land, heel het land. Dat is de boodschap van de nieuwe Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely aan de internationale gemeenschap.

Wie er nog aan twijfelde dat het vredesproces met de Palestijnen in moeilijk(er) vaarwater zit sinds de aanstelling van de nieuwe rechtse Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu, krijgt van de nieuwe viceminister van Buitenlandse Zaken extra argumenten.

Tijdens een toespraak voor Israëlische diplomaten onderstreepte ze het voor haar duidelijke Bijbelse recht op Israël voor de Joden, zo schrijft The Guardian. "We moeten teruggaan naar de grondwaarheid over onze rechten op dit land. Dit land is van ons. Heel dit land is van ons", zei Hotovely.

De viceminister had ook een boodschap voor de internationale gemeenschap. Israël moet zich tegenover de internationale gemeenschap niet verontschuldigen voor zijn nederzettingenpolitiek op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Hotovely heeft Israël in het verleden te hard zijn best gedaan om zich met de internationale gemeenschap te verzoenen en moet het meer voor zichzelf opkomen.

Hotovely voegde eraan toe dat ze op zoek zal gaan naar internationale erkenning voor de Joodse nederzettingen. "We verwachten dat de internationale gemeenschap Israëls recht om huizen te bouwen voor Joden in hun thuisland erkent, overal in hun thuisland."

Hardliner

Hotovely, een 36-jarige orthodoxe Jood, is als viceminister van Buitenlandse Zaken de hoogste diplomaat van het land. Premier Netanyahu is ook bevoegd voor Buitenlandse Zaken, maar Hotovely oefent de dagelijkse functies van de minister uit.

Hotovely is een partijgenoot van Netanyahu en behoort binnen Likoed tot een generatie jonge hardliners die de nederzettingen in de bezette gebieden fel verdedigen en zich verzetten tegen het afstaan van die gebieden aan de Palestijnen. Hun invloed binnen de nieuwe regering-Netanyahu lijkt het vredesproces - dat al een hele tijd zo goed als dood is - niet verder te zullen helpen.

Netanyahu zelf blaast warm en koud over vrede met de Palestijnen. Tijdens de verkiezingscampagne zei hij dat de Palestijnen onder zijn bewind niet op een Palestijnse staat moesten hopen. Eerder deze week vertelde hij Federica Mogherini, de Hoge Buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, dat hij voor een tweestatenoplossing wil blijven gaan.