"Men ziet me liever als verkoopster van parfum"

Succesvolle zakenvrouw. Het is misschien niet het eerste idee dat opkomt om Jessica Alba te omschrijven. Alba siert immers al jaren lijsten zoals "Meest sexy vrouw ter wereld", niet zelden zelfs op de eerste plaats. Bovendien won ze als actrice intussen al meerdere prijzen, onder meer voor haar rollen in "Sin City" en "Fantastic Four". Maar gisteren voerde ze het woord op The Global Conference on Women and Entrepreneurship in China. Want wat weinigen weten is dat Alba een bedrijf runt dat intussen een jaarlijkse omzet van 150 miljoen dollar heeft en een 200-tal werknemers telt.

De 34-jarige Alba is immers een van de drijvende krachten achter "The honest company", een bedrijf dat "niet-giftige, milieuvriendelijke huishoudproducten" op de markt brengt en waarmee Alba in 2011 van start ging.

Maar het was geen makkelijke rit, zo vertelde ze gisteren tijdens de conferentie. Wat haar het meeste ergert aan de rit die ze als bedrijfsleidster tot hiertoe afgelegd heeft, is het feit dat ze zelden au sérieux genomen werd: "Meestal beschouwde men me als een woordvoerster van een bedrijf of iemand die schoonheidsproducten kwam verkopen. Daarnaast kreeg ik vaak het advies dat ik iets met parfum moest doen, of iets gelijkaardigs."

"Maar ik had een heel goede reden om met een eigen zaak te beginnen, namelijk om een veiligere en gezondere levensomgeving voor mijn eigen en alle andere kinderen te realiseren."

Zakenvrouw, actrice, moeder. Alba geeft toe dat het niet altijd even makkelijk is dat allemaal te combineren: "Er wordt aan alle kanten aan jou getrokken. Er blijft zo weinig tijd over voor jezelf, om tot rust te komen. Toch is het belangrijk iedere dag zo’n rustmoment te vinden, al geef ik toe dat het me niet altijd lukt."

lees ook