"The broken circle breakdown" genomineerd voor "Italiaanse Oscar"

"The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen is samen met vier andere films genomineerd voor de David Di Donatello-prijs in de categorie Beste Europese Speelfilm. Die prestigieuze filmprijzen worden wel eens de tegenhanger van de Amerikaanse Oscars en de Franse Césars genoemd en worden elk jaar uitgereikt in Rome. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op 12 juni.

De Belgische film neemt het in de bewuste categorie op tegen drie Britse films -"The theory of everything", "Locke" en "Pride"- en één Spaans-Argentijnse film: "Relatos salvajes" ("Wild tales").

Vooral die eerste film lijkt de grootste uitdager te zijn. De film over fysicus Stephen Hawking was dit jaar onder meer genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe. Hoofdrolspeler Eddie Redmayne kaapte beide prijzen weg in de categorie Beste Acteur.

Nu pas?

Hoewel "The broken circle breakdown" in 2012 al uitkwam, maakt de film dit jaar nog kans op de David Di Donatello-prijs omdat hij pas het afgelopen jaar in Italië uitkwam onder de naam "Alabama Monroe - una storia d'amore".

De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van hoofdrolspeler Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Heldenberghs tegenspeler is Veerle Baetens, die voor haar vertolking op de European Film Awards bekroond werd als Beste Europese Actrice.

Blijft scoren

Meer dan twee jaar na de release blijft "The broken circle breakdown" hoge toppen scheren. De film won eerder al de Panorama Publieksprijs op het Filmfestival van Berlijn en viel onder meer ook in de prijzen op het filmfestival van Tribeca in New York, het filmfestival van Noorwegen, het Europees filmfestival van Sevilla en de Césars in Parijs. Daarnaast was de film in 2014 ook genomineerd voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.