"Uiteindelijk wordt discussie taxshift aan regeringstafel beslecht"

Verschillende politici komen de laatste weken in de media met lijstjes van wat wel en wat niet in de taxshift mag zitten. Dat is ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) niet ontgaan. "Ik houd daar rekening mee, maar uiteindelijk wordt de discussie over de taxshift aan de regeringstafel beslecht", aldus de minister in "Terzake".

Na drie maanden van overleg op niveau van de kabinetten, is de discussie over de taxshift sinds kort weer op politiek niveau gestart. "Er zijn verschillende pistes die op tafel liggen: rond btw, rond ecologische belastingen, rond kapitaalbelasting ook.. Een van de pistes die nu op tafel liggen, zal finaal de beslissing worden. Als minister van Financiën ga ik daar vandaag echter geen uitspraken over doen."

Nochtans gaf ook de voorzitter van de partij van Van Overtveldt, Bart De Wever, reeds suggesties. Zo zei die laatste vandaag in De Tijd dat er wat hem betreft niet kan worden geraakt aan de fiscale aftrek van bedrijfswagens. Ook zette De Wever zich af tegen hogere belastingen op woningen en verhuren. De taxshift moet volgens de N-VA-voorzitter ten slotte een "taxcut" -een lastenverlaging- worden.

"Je kan perfect een taxshift doen, terwijl je bepaalde maatregelen tracht op te nemen waarmee je op termijn tot een vermindering van belastingdruk komt. De Wever heeft daarvoor een aantal pistes naar voor geschoven, net zoals anderen dat al deden", zegt Van Overtveldt daarover. "Dat is uiteraard hun goed recht en ik houd daar rekening mee. Al wordt de zaak uiteindelijk wel aan de regeringstafel beslecht."

Van Overtveldt benadrukt ten slotte dat de gesprekken binnen de regering sereen, rustig en discreet verlopen. En dat is iets wat hij ook zo wil houden.

Strijd tegen fiscale fraude

Van Overtveldt ging ook nog even in op zijn nieuwe bevoegdheid, Bestrijding van Fiscale Fraude, die hij deze week heeft overgenomen van zijn partijgenote Elke Sleurs. De minister benadrukte vooral werk te willen maken van grote fraude en Europese samenwerking.

"Ik heb bijvoorbeeld zelf het initiatief genomen om de rulings die wij treffen in de afspraken tussen fiscus en bedrijven, spontaan ter beschikking te stellen van de Europese lidstaten. Wij zijn de eersten die dat doen en we hopen dat de andere lidstaten volgen." Wat de opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude betreft, zei Van Overtveldt nog dat de kaaimantaks volgens eerste berekeningen 460 miljoen euro zou kunnen opbrengen.

Meest gelezen