Audi plant met exclusieve en elektrische SUV's rivaal BMW in te halen

De Duitse luxewagenbouwer Audi gaat met een nieuwe exclusieve SUV en een nieuwe sportieve elektrische SUV de strijd aan met rivaal BMW. Tegen 2020 wil Audi 60 verschillende modellen in zijn gamma hebben, tegenover 52 vandaag. De nieuwe top-of-the-line SUV Q8 zal in productie gaan in 2019, de elektrische SUV al in 2018. Dat heeft Audi bekendgemaakt in Neckarsulm. Welk model de A1 zal opvolgen in de Brusselse fabriek houdt Audi voorlopig nog voor zich.
Invision2012

Een nieuwe kleine SUV Q1 zal vanaf volgend jaar geproduceerd worden in Neckarsulm. "We hebben grote plannen in 2015 voor ons wereldwijde groeipad", zei Audi-topman Rupert Stadler. "We zijn van plan om dit jaar ook sneller te groeien, sneller dan de wereldmarkt en in alle regio's."

De nieuwe Q8 en elektrische SUV zijn bedoeld om de aantrekkelijkheid van Audi te verhogen in markten zoals de VS en China, in het streven van Audi om rivaal BMW in te halen. Audi wil ook het snel groeiende Mercedes-Benz, de huidige nummer 3 bij de Duitse luxewagenbouwers, voor blijven. Audi kondigt ook aan wereldwijd 6.000 nieuwe werknemers aan te werven, van wie 4.000 in het Duitse steden Ingolstadt en Neckarsulm.

Welk model komt naar fabriek in Vorst?

Audi heeft een fabriek in Vorst, waarvan het contract eind 2016 afloopt. Prof. Dr.-Ing. Hubert Waltl, bestuurslid bij Audi verantwoordelijk voor wereldwijde productie, zei in maart aan Belga dat er "met zekerheid een opvolger komt voor de A1 in Brussel".

Welk model dat zal zijn, is nog steeds niet duidelijk, maar bij de vakbonden viel al te horen dat de productie van de A1 zou verhuizen naar Spanje. Audi wil dit voorlopig niet bevestigen. Wel is het zo dat de productie van de huidige A1 in Brussel afloopt in 2018, het moment dat die van de nieuwe elektrische SUV van start zal gaan.

Meest gelezen