Diplomaten uit verschillende landen fietsen langs symbolen Bevrijding

Ambassadeurs uit diverse landen zijn in Nederlands Limburg op de fiets gestapt om aandacht te vragen voor de vrijheid. Langs de Liberation Route Europe eerden zij de veteranen die 70 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten voor de bevrijding. De ambassadeurs van onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en België fietsten met elkaar van Roermond richting Margraten.
Eerste deelnemers vertrekken vanuit Roermand richting Margraten

Onderweg stonden de diplomaten diverse keren stil bij verhalen over oorlog en vrede, onderdrukking en bevrijding. "Verhalen die zichtbaar indruk maken op het gezelschap", aldus de organisatoren.

Het gezelschap luisterde onder meer naar een hoorspel over de zware gevechten in Montfort tussen Britse en Duitse troepen, 70 jaar geleden. "Het donkere verleden ligt gelukkig achter ons, maar met elkaar willen en moéten we in gesprek blijven om de herinnering hieraan levend te houden", aldus ambassadeur Chris Hoornaert van België.

Eerder op de dag brachten de diplomaten een gezamenlijk bezoek aan "Routes of liberation" in Roermond. Dit is een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. De expositie heeft inmiddels meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Ook een bezoek aan onder meer de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten staat op het programma.

De fietstocht is een initiatief van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas. "Het is een prachtige manier om samen te vieren dat 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd is het ook goed om gezamenlijk de slachtoffers te herdenken." De fietsroute is samen met de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) gemaakt.