Doden bij aanslag op Saudische sjiitische moskee

Bij een aanslag op een moskee in Qatif, in het oosten van Saudi-Arabië, zijn negentien doden gevallen. Dat heeft de nieuwszender al-Arabiya gemeld. Volgens inwoners gebeurde de ontploffing tijdens het gebed in de sjiitische moskee. Er vielen ook verschillende gewonden. De terreurbeweging IS zou de aanslag opgeëist hebben.
Saudische mannen bekijken de ravage na de aanslag.

"Een individu heeft een bom doen ontploffen die hij onder zijn kleren droeg tijdens het vrijdaggebed, in de moskee Ali Ibn Abi Taleb in Koudeih, een dorp in de provincie Qatif", zo zei een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

De sfeer in de buurt van de moskee was gespannen na de aanslag, aldus ooggetuigen. Woedende mensen trokken de straten in en riepen pro-sjiitische slogans.

Er zijn al langer spanningen tussen de sjiitische minderheid in Saudi-Arabië en de regering. Die spanningen worden ook gevoed door de militaire campagne in Jemen, onder leiding van Saudi-Arabië, tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen.

De Saoedische monarchie hangt het wahabisme aan, een fundamentalistische vorm van de soennitische islam.

Opeising door IS

De terreurbeweging IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Dat meldt SITE, een website die fundamentalistische groepen in het oog houdt op internet.

IS identificeerde de dader van de zelfmoordaanslag als Abu 'Ammar al-Nadji en zei dat de aanslag met een explosievengordel 250 slachtoffers had geëist, doden en gewonden.

Mannen scanderen slogans bij een toespraak van een geestelijke na de aanslag.