FARC-rebellen heffen unilateraal staakt-het-vuren op in Colombia

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft de opheffing aangekondigd van de unilaterale wapenstilstand die sinds ongeveer zes maanden van kracht was. Aanleiding is de luchtaanval van gisteren door het leger, waarbij minstens 26 guerillastrijders om het leven kwamen.

"We waren niet van plan om het eenzijdig staakt-het-vuren van onbepaalde duur op te heffen, dat we op 20 december 2014 van kracht lieten gaan, als een humanitair gebaar om het conflict te laten de-escaleren, maar de incoherentie van de regering van (president Juan Manuel, nvdr.) Santos heeft ertoe geleid dat het toch gebeurt", aldus FARC in een mededeling.

Santos bevestigde dat de luchtaanval plaatsvond, en waarschuwde dat de druk op de rebellen zal aanhouden, ondanks de vredesgesprekken die in 2012 van start gingen in Cuba en nog steeds aan de gang zijn.

Bilateraal staakt-het-vuren

De rebellen melden ook dat ze de vredesgesprekken willen voortzetten en nog steeds tot een bilaterale wapenstilstand willen komen, die een einde zal maken aan het conflict dat al meer dan een halve eeuw aan de gang is in het Zuid-Amerikaanse land.

"Tegen onze zin, zullen we de dialoog in de marge van de confrontatie voortzetten. Zelfs als Santos aankondigt dat hij het offensief zal voortzetten, blijven wij hameren op het belang van zo snel mogelijk (...) tot een bilateraal staakt-het-vuren te komen", aldus de FARC.

De aanslag van gisteren, waarbij 26 rebellen omkwamen, was gericht tegen een kamp in Cauca, een van de bolwerken van de rebellengroep. De aanval, die werd uitgevoerd door de politie en het leger, gebeurde iets meer dan een maand na de opheffing van het moratorium over de bombardementen tegen FARC door Santos.