Hema roept melamine dinerbord terug

Winkelketen Hema stuurt een veiligheidswaarschuwing uit voor het melamine dinerbord uit zijn winkelassortiment, omdat er meer melamine vrijkomt dan wettelijk is toegelaten. Klanten worden opgeroepen het product terug te brengen. Ze krijgen hun geld terug.

"Uit voorzorg roepen wij klanten, die in het bezit zijn van het melamine dinerbord, op om dit product niet te gebruiken en terug te brengen naar een Hemafiliaal. De klant ontvangt dan het aankoopbedrag terug", aldus een persbericht van het bedrijf vrijdagmiddag.

Het product draagt artikelnummer 80.67.0040 en lotnummer 9 - 2014 (op de achterzijde van het bord). Het werd verkocht vanaf oktober 2014.

Melamine is een chemische stof die gebruikt wordt bij de creatie van duurzame kunststoffen. Ze dient onder meer als basisgrondstof voor coatings, waarmee borden en bestekken worden gemaakt. Melamine is schadelijk wanneer de stof wordt ingeslikt, ingeademd of opgenomen door de huid. Inname van melamine kan leiden tot problemen met de voortplanting, of blaas- of nierstenen, wat tot blaaskanker kan leiden.