IS controleert groot grensgebied tussen Syrië en Irak

Militanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben de laatste grenspost tussen Syrië en Irak die nog door de regeringstroepen werd gecontroleerd, in handen genomen. Dat zegt het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
AP2014
Archieffoto

De inname van de grenspost al-Tanf, in Irak al-Waleed genoemd, volgt op de verovering van de historische Syrische stad Palmyra. De troepen van president Assad trokken zich volgens SOHR terug toen IS richting al-Tanf opschoof.

Door de verovering van de grenspost heeft IS nu een rechtstreekse verbinding tussen haar posities in het zuidoosten van Syrië en het veroverde grondgebied in het westen van Irak, en vergroot het zijn grensgebied tussen Syrië en Irak.

Een andere grenspost meer naar het noorden, die van Al-Boukamal, is namelijk ook in handen van IS. De grenspost Al-Yaaroubie is dan weer in handen van Koerdische rebellen.

Volgens SOHR controleert IS op dit moment zowat de helft van Syrië, goed voor meer dan 95.0000 vierkante kilometer. Grote delen van hun grondgebied in het oosten van het land worden echter als minder strategisch beschouwd.

Ook in Irak heeft de terreurorganisatie successen geboekt. Zo namen ze de strategisch belangrijke stad Ramadi in, na wekenlange gevechten.