Juncker tegen Orban: "Welkom, dictator!"

"Welkom, dictator!" Met deze woorden heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie -volgens een fotograaf van AFP- de extreemrechtse Hongaarse premier Viktor Orban ontvangen in de aanloop naar de Europese top in Riga.

De journalisten die de aankomst van de regeringsleiders van de 28 EU-landen voor de EU-top coveren, konden niet horen wat de Hongaarse premier antwoordde, maar Orban bleef in ieder geval glimlachen, net zoals Juncker, die zichtbaar in uitstekend humeur verkeerde (onderste foto). Zo stelde hij ook de Griekse premier Alexis Tsipras, die zonder das zijn opwachting maakte, voor om de zijne te lenen (1e foto onderaan).

Orban ligt internationaal onder vuur omdat hij Hongarije naar een autocratisch bestel zou voeren, onder meer met omstreden hervormingen van justitie en media. Onlangs kwam Orban nog onder vuur te liggen toen hij een debat over de herinvoering van de doodstraf lanceerde.