Laten de Ieren vandaag het homohuwelijk toe? Ja of nee

De Ieren spreken zich vandaag uit in een referendum over het homohuwelijk. Tot 20 jaar geleden was homoseksualiteit nog strafbaar in Ierland. Maar volgens opiniepeilingen gaan 2 op de 3 Ieren nu voor het homohuwelijk stemmen. Om dat huwelijk mogelijk te maken, moet de grondwet gewijzigd worden en dat kan met een referendum.

De Ierse premier Enda Kenny (foto), groot voorstander van het homohuwelijk, stelt dat Ierland geschiedenis kan schrijven. "Als de Ieren voor stemmen, is dat een doorbraak die veel generaties homoseksuelen zich niet konden voorstellen", zegt Kenny.

Meerdere opiniepeilingen voorspellen winst voor het ja-kamp, maar het blijft toch afwachten. Vrijwel alle politieke partijen zijn voor de invoering van het homohuwelijk. De bevolking is echter verdeeld. Ierland is een erg katholiek land. Zo verzet de kerk zich. Aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin, voorstander van het traditionele huwelijk, benadrukt dan ook dat een nee-stem geen stem is tegen homo's en lesbiennes.

Waarom historisch?

Ierland onderscheidt zich met het referendum van andere landen waar het homohuwelijk al gelegaliseerd is. In andere landen namen de regering of rechtbanken de beslissing, in Ierland is het aan het volk. Het is dus het eerste land waarbij de burgers zelf mogen oordelen. Ook scheiden werd pas in Ierland wettelijk in 1995, na twee referenda.

Homo's en lesbiennes kunnen al huwen in 19 andere landen, onder meer ook in België. Het homohuwelijk is in ons land mogelijk sinds 1 juni 2003. Het was trouwens Nederland dat de pionier was. Onze noorderburen waren de eersten om het huwelijk in april 2001 toe te laten.